Roze Theatertip - Salaam Jeruzalem

vrijdag 24 maart 2017

Theatercafé Bouwkunde, Klooster 2-4 Deventer: 20.30 uur
Entreeprijs € 17,50 (Vrienden en CJP/Student € 16,00)

De Nieuw Amsterdam – Salaam Jeruzalem
Een ode aan het leven van Jacob Israël de Haan

Jacob Israël de Haan. Begenadigd schrijver en dichter. Rusteloos in zijn verlangen naar harmonie, tegelijkertijd een rebel in hart en nieren, oproerkraaier van het eerste uur. Een man van tegenstrijdigheden, ‘een hevig hater’ en ‘een minnaar mild’. Een gepassioneerd prediker van het vrije woord, die zich niet liet beteugelen, maar zijn mening openlijk verkondigde en zijn tijdgenoten aanspoorde over grenzen heen te kijken. “Maar lees de woorden van mijn liederen niet. Lees het onleesbare achter de woorden.” Dat spanningsveld tussen tegenstellingen was telkens weer zijn strijdtoneel, niet voor één waarheid te vangen, zette hij de heersende moraal voortdurend op scherp. Zo werd hij verliefd op een Palestijn. Ook in deze openlijke verkondiging van zijn homoseksualiteit, schuilde dat dualisme. Hij voelde zich uitverkoren en verstoten, vervuld van trots en diepe schaamte.
Op 30 juni 1924 wordt De Haan voorgoed de mond gesnoerd, als hij met drie pistoolschoten om het leven wordt gebracht. Hij is dan 42 jaar.

Salaam Jeruzalem is een bijzondere ode aan het leven en werk van een de grootste Nederlandse dichters. De biografie die onlangs verscheen over De Haan vormt samen met zijn prachtige gedichten de leidraad voor deze rebelse muziektheatervoorstelling.

Tekst en regie: Gerardjan Rijnders
Met: Sabri Saad El Hamus, Nawras Altaky, Nizar Rohana, Modar Salameh, Ludo van der Winkel en Randy Fokke

Meer weten over deze voorstelling of kaarten bestellen? Dat kan via de website van de Theatercafé Bouwkunde.

Tags: