Unanieme steun voor Zutphen als regenbooggemeente


 
Bron: destentor.nl

“Als LHBT’er moet je je veilig genoeg voelen om te zijn wie je bent”, zegt Zutphenaar Cor Witbraad. Daarmee omschrijft de ambassadeur van belangenorganisatie COC het doel van een initiatiefvoorstel van D66, GroenLinks en VVD om Zutphen regenbooggemeente te maken.

Het voorstel, waaraan het COC meewerkte, kan maandagavond op unanieme steun in het forum rekenen. Het college van burgemeester en wethouders besloot onlangs al om steun te verlenen. Als het voorstel door de gemeenteraad wordt aangenomen op 9 oktober is het de bedoeling om de intentieverklaring waarmee Zutphen regenbooggemeente wordt op 11 oktober te ondertekenen. Die dag is Coming-Outdag, zeker zestig winkeliers in Zutphen zullen dan ook regenboogvlaggen hijsen die door het COC ter beschikking zijn gesteld.

Vanzelfsprekend

Dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat LHBT’ers zich veilig voelen weten Witbraad en zijn partner Paul Woerlee uit eigen ervaring. Door de toegenomen wettelijke vrijheden voor homo’s en lesbiennes werd in het verleden in Nederland nog wel eens gedacht dat de strijd voor LHBT-rechten gestreden was, maar in de praktijk blijkt dat volgens Witbraad en Woerlee toch anders te liggen. “Bij zorgorganisatie Sutfene was bijvoorbeeld maar van één bewoner bekend dat het een LHBT’er was, terwijl dat er toch echt veel meer moeten zijn”, zegt Woerlee.

Nietszeggend

Woerlee en Witbraad reageerden vorig jaar met een brief op een motie van D66 en GroenLinks over een regenboogzebrapad, want de Zutphenaren vonden zo’n symbool nietszeggend als er niet ook beleid is in Zutphen om LHBT’ers te ondersteunen. Vervolgens ontstond een initiatiefgroep waarbij ook de VVD aanhaakte. Het resultaat is nu het voorstel waarmee Zutphen niet alleen een titel krijgt, maar ook allerlei initiatieven met veiligheid en sociale acceptatie als doel in het onderwijs, de ouderenzorg en bij de gemeente worden ondersteund.

Symbolen

Naast de projecten zijn ook symbolen wat de initiatiefnemers prima. Jongeren bleken daar juist veel waarde aan te hechten tijdens bijeenkomsten die er al waren met schoolafvaardigingen. “Wat ik hier zo mooi aan vind is dat het zo breed wordt gedragen”, zegt fractievoorzitter Ingrid Timmer van D66. “Zowel vanuit raad als college, oppositie als coalitie; er is heel veel steun.”

~~~

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!