De razendsnelle ondergang van topacteur Kevin Spacey


 
Bron: trouw.nl

Kevin Spacey werd in twee dagen beschuldigd, veroordeeld en gestraft. Misschien volkomen terecht, maar het ging wel héél erg snel.

Op zondag stond Kevin Spacey op als een gevierd en gerespecteerd acteur, met een hermetisch afgeschermd privéleven. Maandagavond moest hij de slaap zien te vatten als een enge kastnicht die aan jonge jongens heeft gezeten, uitgekotst en zonder werk. Eén beschuldiging; het kan snel gaan dezer dagen.

Huiveringwekkend

Het verhaal waarmee alles begon werd verteld door collega-acteur Anthony Rapp aan de website Buzzfeed. Het is in meerdere opzichten huiveringwekkend. Kevin en Anthony ontmoetten elkaar voor het eerst in 1986. Ze speelden beiden op Broadway, in verschillende voorstellingen, en kwamen met een groep acteurs terecht in een nachtclub. Kevin was 26, Anthony pas 14. Ze raakten aan de praat en Kevin nodigde Anthony uit om een paar dagen later naar een feestje te komen in zijn New Yorkse appartement. Anthony ging, in zijn eentje. Er waren alleen volwassenen en hij kende niemand. Verveeld ging hij in de slaapkamer tv kijken. Op een gegeven moment realiseerde hij zich dat iedereen naar huis was gegaan. Kevin kwam dronken de slaapkamer in. Hij tilde Anthony op en ze belanden op het bed, Kevin bovenop Anthony. Die wist zich los te wurmen en ging naar de badkamer. Daar realiseerde hij zich dat Kevin op seks uit was. Anthony liep terug en zei tegen Kevin dat hij naar huis ging. Kevin liep met hem mee naar de voordeur en vroeg hem: “Weet je het zeker?” Anthony zei ja en vertrok.

Het verhaal roept heel veel vragen op: Wat doet een 14-jarige in een nachtclub? Waarom nodig je zo’n jongen uit op een feestje? Hoe haal je het in je hoofd om hem te bespringen en waarom laat je hem alleen, midden in de nacht, door New York naar huis lopen? Waar waren de ouders van Anthony, was er geen enkel toezicht op minderjarige acteurs?

Wat dat laatste betreft: Anthony woonde met zijn moeder in New York in de maanden dat hij een rol had in de voorstelling. Zij liet hem zijn gang gaan. Ander toezicht was er niet; er doen meer verontrustende verhalen de ronde over kindacteurs in de VS.

Dronken wangedrag

Kevin reageerde snel op Twitter. Hij kon zich niets herinneren van het voorval, dertig jaar geleden. ‘Maar als ik me zo heb gedragen dan moet ik mijn oprechte verontschuldigingen aanbieden voor wat dronken wangedrag moet zijn geweest.’ Die verklaring liet nogal wat ruimte voor speculatie: hij herinnerde zich niets, maar het zou best gebeurd kunnen zijn – bedoelde hij dat?

Zijn volgende tweet pakte mogelijk nog slechter uit. Kevin had zijn hele carrière geweigerd iets te zeggen over zijn geaardheid, dat vond hij te privé. Nu voelde hij zich genoodzaakt uit de kast te komen. ‘Ik heb door de jaren heen relaties gehad met vrouwen en mannen, maar nu kies ik ervoor als homo door het leven te gaan.’

Afleidingsmanoeuvre

Als hij gehoopt had dat hij daarmee enige sympathie zou wekken, had hij het mis. Er werd woedend gereageerd op deze ‘afleidingsmanoeuvre’. Met name het LHBT-kamp was furieus. ‘Denk maar niet dat je onder onze regenboog mag schuilen’, twitterde comédienne Wanda Sykes. Columnist Richard Lawson schreef dat Kevin homoseksualiteit en pedofilie op één lijn zet: precies wat extreme christenen en andere homofobe types altijd doen.

Intussen werd bij Netflix razendsnel het besluit genomen om te stoppen met ‘House of Cards’, de succesvolle serie waarin Kevin de hoofdrol speelt. Deze maand zou hij een Emmy-award krijgen, maar dat gaat niet door. Een dag na de beschuldiging was Kevins carrière geknakt.

Woensdag meldde zich een andere acteur die zei dat Kevin avances had gemaakt die ‘op het randje van lastigvallen’ zaten. Het zou gebeurd zijn in The Old Vic, het Londense theater waar Kevin tussen 2004 en 2015 artistiek leider was. Een regisseur meldde dat hij door Kevin in zijn kruis gegrepen was. Misschien blijkt de komende dagen dat hij een tweede Harvey Weinstein is, zoals op internet geroepen wordt. Dat moet worden uitgezocht, het zou geruststellend zijn als justitie er ook nog ergens aan te pas komt. Nu volgen beschuldiging, veroordeling en bestraffing elkaar wel erg snel op.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten.

~~~

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!