Hiv-preventiemiddel PrEP stuk goedkoper


 
Bron: gay.nl

Eind vorig jaar werd bekend dat generieke PrEP voor € 99,50 per 30 pillen verkrijgbaar werd in Nederland. Dat was 5 keer zo goedkoop als vroeger, door een concurrentiestrijd is de prijs nu naar € 54,00 per maand gedaald.

Het bedrijf Centrafarm biedt vanaf nu generieke PrEP aan voor € 47,95. Bij de apotheek betaal je daarvoor € 54,00 per maand. Generieke PrEP betekent dat het niet van het merk Truvada is.

PrEP
Vorig jaar kwam er generieke PrEP voor € 100,00 op de markt in Nederland. Plusapotheken hadden daarvoor een deal gemaakt met farmaceut Sando. Eerder kostte een potje PrEP in Nederland € 550,00.

Activisten van PrEP NU zijn blij, maar hun doelen zijn nog niet bereikt. ‘Door winst gedreven farmaceuten hebben tot nu toe meer gedaan voor de toegankelijkheid van PrEP dan de Nederlandse politiek’, stellen zij.

PrEP in België
In Nederland is er nog tot zeker 2018 geen vergoedingsregeling voor PrEP. In België is er wel al een vergoedingsregeling. Maggie de Block, Minister van Volksgezondheid, heeft in mei vorig jaar laten weten dat PrEP sinds juni, in overleg met een arts, wordt terugbetaald.

~~~

De huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!