Terugblik op Tentoonstelling DE MAN

Van vrijdag 20 juli tot en met zondag 2 september organiseerden Ids Zandleven, Hans Rattink en Charles Felix (vrijwilligers van de COC werkgroep Men Meet Men in Deventer) de tentoonstelling DE MAN. De expositie bestond uit ruim 80 verschillende werken van gerenommeerde kunstenaars: schilderijen, etsen, tekeningen, foto’s en beelden.

In deze werken wordt het mannelijk lichaam getoond in verschillende rollen en ensceneringen: Als model, sportman, danser, heilige, held of hypocriet. Of gewoon als mens, jong, oud, poserend als zichzelf of een ander, op de vlucht, in opgewonden staat of in rust. Het lichaam is niet alleen de bron van seksualiteit en verleiding en daarmee indirect van seksueel geweld. Het is tegelijk het instrument dat bewondering afdwingt, zoals wanneer de sportman en de danser schitteren op het hoogste podium en op andere momenten medelijden oproepen.

Doel van de tentoonstelling was het denken in stereotypen te doorbreken, taboes tegen het licht te houden en daarmee de tolerantie voor wie we zijn en welke verlangens en behoeften we koesteren, te vergroten. Het motto van de tentoonstelling was: hoe je hem ook wenst te zien, hij mag gezien worden. DE MAN.

De zeer kundige en enthousiaste samensteller van de expositie was Rob Smolders, kunstcriticus, schrijver en tentoonstellingsmaker. Dankzij zijn inzet en bemiddeling kon de expositie zo gevarieerd worden. Daarnaast slaagde hij er geweldig in alle mogelijkheden van de beschikbare, weerbarstige ruimte te benutten.

Met medewerking van de Stg. KunstaanZ konden we de expositie vormgeven in Kunsthal Brink 16 te Deventer.
Naast de drie initiatiefnemers was er een zeer enthousiaste groep van ruim 40 vrijwilligers (mannen èn vrouwen) die meewerkten bij o.a. de kassa- en suppoostdiensten. Deze vrijwilligers waren grotendeels afkomstig uit de COC-achterban. Vrijdag 20 juni was er een succesvolle officiële opening met o.a. een optreden van Lucas De Man. Toen waren er rond de 100 bezoekers. Tijdens de tentoonstellingsperiode trok de expositie in totaal ruim 1.500 bezoekers. Uit wat bezoekers opschreven in het gastenboek bleek een grote waardering voor de inhoud, de kwaliteit en de combinatie van kunst en het monumentale gebouw, Brink 16. Bijzonder waren de discussies die de vrijwilligers met de bezoekers voerden.

Alle bij de expositie betrokkenen koesteren dierbare herinneringen aan de intensieve expositieperiode en kijken terug op een mooie, onvergetelijke tijd.

Hieronder een paar citaten uit gastenboek:

 • De man uit zich in veelzijdigheid.
 • Vernieuwend! Heel veel moois.
 • Experiment geslaagd!
 • Wat een geweldig goed georganiseerde expo. Petje af. Mooi!!
 • Prachtig! Mooi om de man eens ten toon te stellen in zijn diversiteit.
 • Mooie tentoonstelling. Aantal werken ontroerend mooi.
 • Wow, heel mooi!
 • Wat een supergave expositie op een indrukwekkende locatie! Erg genoten!
 • Geweldig initiatief
 • Prachtige tentoonstelling in sublieme ruimte.
 • Super tentoonstelling, prachtig.
 • Prachtige tentoonstelling! Ik vind echt bijzonder. Alle schilderijen zien er perfect uit.
 • Prachtig ….. Ik kom nog eens terug voor september.
 • Goed om gezien te hebben!
 • Een bijzondere expositie!! Vooral de abstracten van Niels van Burgst
 • Indrukwekkend en interessant. Prachtige locatie.

Deelnemende kunstenaars waren:
Grietje Bouman, Paul van Dongen, Sam Drukker, Luiz Figueiredo, Herman Gordijn, Barend van Hoek, Wim Izaks, Theo Jordans, Kinke Kooi, Giuseppe Mascherini, Bas Meerman, Melle, Edith Meijering, Janpeter Muilwijk, Ronald Ophuis, Joke Proper, Frans Rentink, Matthijs Röling, Lodewijk Schelfhout, Sierk Schröder, Albert Sennef, Niels Smits van Burgst, Luk van Soom, Jaap de Vries, Fred van der Wal en Co Westerik.

Onze Sponsors (naast COC Deventer e.o.):

 • Stichting KunstaanZ
 • VVV Deventer
 • Stichting Erven Witteveen
 • Gemeente Deventer
 • Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel
 • Het Mondriaanfonds
 • Deventer Cultuur Club
 • Tags: