Voor het eerst genderneutraal paspoort

Bron: nos.nl

Voor het eerst is het geslacht van iemand in een paspoort aangepast door de V van Vrouw te wijzigen naar een X, van genderneutraal.

Het geslacht kon bij de geboorte niet worden vastgesteld en “ingegeven door de toenmalige tijdgeest” werd de baby aangemerkt als man. Jaren later volgde een operatie om vrouw te worden, maar ook dat geslacht bleek niet passend.

De strijd voor een genderneutraal paspoort begon tien jaar geleden. De betrokkene is blij dat er nu een X in het paspoort staat. “In officiĆ«le stukken moet je vaak invullen of je man of vrouw bent. Dan moet je een keuze maken, terwijl je dat eigenlijk niet kunt of bent. Daarom is het belangrijk: dat het echt bekrachtigd wordt, juridisch gezien.”

Historisch moment
Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) noemt de uitgifte van het eerste genderneutrale paspoort een historisch moment. “Ik denk dat het ook wel past bij de tijdgeest.” Twintig jaar geleden was dit onderwerp volgens hem nog onbespreekbaar. “Voor mensen die ermee te maken hebben is dit een erkenning.”

Hij zegt dat het kabinet zich gaat beraden op de wijze waarop de wet kan worden aangepast, zodat er straks meer paspoorten met een X kunnen worden vertrekt. In het regeerakkoord van dit kabinet stond al dat “onnodige geslachtsregistratie” waar mogelijk beperkt moet worden. “Dus wat dat betreft loopt het parallel” met de uitspraak van de rechter, vindt de minister.


~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.