Voorlopige vergoeding KID is positief

Bron: coc.nl

Belangenorganisaties Meer dan Gewenst en COC Nederland vinden het positief dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil dat kunstmatige inseminatie in 2019 nog wordt vergoed voor vrouwenparen en singles. De organisaties roepen de minister echter wel op om nu snel met een definitieve oplossing te komen.

Definitieve oplossing nodig

“Het besluit helpt vrouwenparen en singles met een kinderwens voorlopig uit de brand en dat is voor hen nu een enorme opluchting”, aldus de belangenorganisaties, die zich de afgelopen tijd sterk maakten voor behoud van de vergoeding. “We willen dat minister Bruins nu snel komt met een definitieve oplossing voor vrouwenparen en singles met een kinderwens.”

90 duizend handtekeningen

Een petitie voor vergoeding van kunstmatige inseminatie voor vrouwenparen en singles werd de afgelopen dagen door meer dan 90 duizend mensen getekend. Op 9 maart vond een demonstratie plaats in Amsterdam. De initiatiefnemers willen de petitie binnenkort overhandigen aan minister Bruins en de Tweede Kamer om het belang van een definitieve oplossing te onderstrepen. De petitie is een initiatief van twee vrouwen en wordt gesteund door COC, NVOG, Bam-mam en Meer dan Gewenst.

Ook verschillende Kamerfracties, waaronder D66 en PvdA, pleitten de afgelopen dagen voor een oplossing voor de KID-vergoedingen.

In een brief aan de Tweede Kamer van woensdag 13 maart schrijft minister Bruins dat verzekeraars KID bij vrouwenparen en singles in 2019 blijven vergoeden en dat er rond de zomer een definitief besluit over de kwestie komt. Volgens Bruins zou er geen ‘medische’ noodzaak zijn om KID voor vrouwenparen en singles te vergoeden.

Volgens Meer dan Gewenst en COC is die noodzaak er wel. “KID wordt wél vergoed als een man een vrouw niet kan bevruchten, maar niet als een vrouw een vrouw niet kan bevruchten of er geen sprake is van een partner. In beide gevallen is dat een medische kwestie, niet een ‘sociale kwestie’”, aldus de belangenorganisaties.

Het Zorginstituut Nederland, een belangrijk adviesorgaan van de regering, liet op 8 maart weten dat minister Bruins KID-behandelingen voor vrouwenparen en singles wel degelijk kan vergoeden.

Minister Bruins maakte in februari bekend dat KID voor vrouwenparen en singles niet meer vergoed zouden worden. Dat leidde tot protest van activisten, Meer dan Gewenst, COC, NVOG. Bam-mam en diverse partijen in de Tweede Kamer.

Het geslacht kon bij de geboorte niet worden vastgesteld en “ingegeven door de toenmalige tijdgeest” werd de baby aangemerkt als man. Jaren later volgde een operatie om vrouw te worden, maar ook dat geslacht bleek niet passend.

De strijd voor een genderneutraal paspoort begon tien jaar geleden. De betrokkene is blij dat er nu een X in het paspoort staat. “In officiële stukken moet je vaak invullen of je man of vrouw bent. Dan moet je een keuze maken, terwijl je dat eigenlijk niet kunt of bent. Daarom is het belangrijk: dat het echt bekrachtigd wordt, juridisch gezien.”

Historisch moment
Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) noemt de uitgifte van het eerste genderneutrale paspoort een historisch moment. “Ik denk dat het ook wel past bij de tijdgeest.” Twintig jaar geleden was dit onderwerp volgens hem nog onbespreekbaar. “Voor mensen die ermee te maken hebben is dit een erkenning.”

Hij zegt dat het kabinet zich gaat beraden op de wijze waarop de wet kan worden aangepast, zodat er straks meer paspoorten met een X kunnen worden vertrekt. In het regeerakkoord van dit kabinet stond al dat “onnodige geslachtsregistratie” waar mogelijk beperkt moet worden. “Dus wat dat betreft loopt het parallel” met de uitspraak van de rechter, vindt de minister.


~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.