Eerste Wereldconferentie voor LBQ-vrouwen

Bron: coc.nl

Op zaterdag 6 juli gaat in Zuid-Afrika de eerste wereldconferentie voor en door lesbische, biseksuele en queer (LBQ) vrouwen óóit van start. De conferentie wordt georganiseerd door een internationale werkgroep van LBQ vrouwen en gefaciliteerd door COC Nederland.

In Kaapstad, Zuid-Afrika komen van 6 tot 9 juli meer dan 400 LBQ vrouwen uit de hele wereld bijeen voor de Global Feminist LBQ Women’s* Conference. De deelnemers zijn afkomstig uit tal van landen, waaronder Nigeria, Libanon, El Salvador, Pakistan, Armenië, Vietnam, Servië, de VS en Nederland. De conferentie is nadrukkelijk ook gericht op intersekse- en transgender vrouwen en non-binaire personen die zich identificeren als lesbisch, biseksueel en/of queer.

Doel van de conferentie is om een wereldwijde belangenbehartigingsagenda voor LBQ vrouwen te ontwikkelen. Het gaat onder meer om het signaleren van knelpunten waar LBQ vrouwen mee te maken krijgen, het identificeren van mensen en middelen om LBQ vrouwen te steunen en om zichtbaarheid, leiderschap en representatie te versterken. Ook wil de conferentie deelnemers inspireren bij hun inzet voor LBQ vrouwen.

Tijdens het driedaagse programma zijn er meer dan zestig workshops over uiteenlopende thema’s. Het gaat bijvoorbeeld om (de aanpak van) geweld tegen vrouwen, veiligheid in het onderwijs, queer moslimvrouwen, vluchtelingen en mensen met een beperking. Ook zijn er plenaire sessies, regionale sessies en bijeenkomsten voor mensen met soortgelijke seksuele oriëntaties en genderidentiteiten.

Op de conferentie is bijzondere aandacht voor intersectionaliteit: wat hebben LBQ vrouwen nodig die kwetsbaar zijn vanwege een stapeling aan achtergronden, zoals hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, en -expressie, geslachtskenmerken, geloof, culturele achtergrond of een beperking.

De Global Feminist LBQ Women’s* Conference komt voort uit een inventarisatie van behoeften van LBQ vrouwen uit de hele wereld, die werd uitgevoerd door COC Nederland. Gastorganisatie is COC’s partnerorganisatie Triangle Project uit Zuid-Afrika. De aanmelding voor de conferentie is inmiddels gesloten. Deelnemers en het COC doen verslag op de conferentiewebsite en op coc.nl.


~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.