Na vijftig jaar excuses van politie voor inval Stonewall

Bron: NOS

De commissaris van de New Yorkse politie (NYPD) heeft bijna vijftig jaar na dato excuses gemaakt voor de inval in The Stonewall Inn, een homobar in de wijk Greenwich. De inval in juni 1969 leidde tot de zogenoemde Stonewall-rellen, die dagen duurden en waarbij homo’s, lesbiennes en transgenders massaal demonstreerden. Het wordt gezien als stratpunt van de georganiseerde homorechtenbeweging in de VS en de strijd voor acceptatie van LHBT’ers.

De NYPD noemde de inval van 27 juni 1969 “discriminerend en onderdrukkend”. De inval vond plaats in een tijd dat homoseksualiteit werd gecriminaliseerd. Voorvechters van gelijke rechten voor leden van de lhbt-gemeenschap vragen al jaren om excuses en noemden de verontschuldigingen “een stap voorwaarts”. Commissaris James O’Neill zag in de vijftigste verjaardag van de Stonewall-rellen, waaruit de eerste lhbt-rechtenbeweging GLF voortkwam, het juiste moment om excuses te maken. New York vormt in juni het toneel voor World Pride-evenementen.


~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.