Kamer debatteert over meerouderschap

Bron: coc.nl

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 14 november met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) over meerouderschap. COC en Meer dan Gewenst drongen er de afgelopen dagen bij Kamerleden op aan om meerouderschap en – gezag nu eindelijk goed te regelen.

Het COC pleit al negen jaar voor een goede meerouderschapsregeling. In 2016 adviseerde ook de staatscommissie Herijking Ouderschap daartoe en op 7 maart 2017 beloofden acht politieke partijen – waaronder coalitiepartijen VVD en D66 – in COC’s Regenboog Stembusakkoord om hier snel werk van te maken.

Afgelopen zomer lieten de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) echter aan de Kamer weten dat het kabinet vooralsnog alleen met een regeling voor deelgezag wil komen. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemde dat ‘diep triest’. ‘Ieder kind heeft recht op een goede juridische band met zijn ouders, of dat er nou één, twee, drie of vier zijn’, aldus Oosenbrug.

Deelgezag biedt kinderen in meeroudergezinnen maar weinig juridische bescherming. “Met dit voorstel mogen de ouders straks wel mee naar een klasseavond, maar het kind wordt wees als zijn twee officiële ouders overlijden. Ik vind dat onacceptabel”, aldus Oosenbrug.

In een brief aan de Tweede Kamer roepen COC en Meer dan Gewenst kabinet en Kamer op om alsnog op korte termijn met een volwaardige meerouderschapsregeling te komen. De organisaties willen ten minste dat het kabinet de voorgestelde regeling voor deelgezag verbetert. Zo moet worden voorkomen dat kinderen in meeroudergezinnen wees worden als hun juridische ouders overlijden terwijl hun sociale ouders nog in leven zijn. Ook op andere gebieden moet de juridische band tussen ouder en kind in meeroudergezinnen beter worden beschermd, zo vinden de organisaties.

Steeds meer kinderen groeien vanaf de geboorte op in een meeroudergezin. In praktijk zijn de ouders bijvoorbeeld een lesbisch paar dat vanaf de geboorte samen een kind opvoedt met een homo- of biseksuele man of koppel. De band van deze kinderen met hun derde en vierde (sociale) ouder wordt nu op geen enkele manier wettelijk beschermd of erkend.

Het kabinet kondigde deze zomer aan dat het wel komt met een draagmoederschapsregeling. COC en Meer dan Gewenst vinden dat positief.

COC en Meer dan Gewenst voerden in 2018 een grote publieksactie voor meerouderschap tijdens Pride Amsterdam 2018 en schreven een open brief inde Volkskrant. In 2016 overhandigden COC, Meer dan Gewenst en Ouders van Nu duizenden handtekeningen voor meerouderschap aan toenmalig minister van Justitie Van der Steur.

~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.