Brechtfestival Deventer

donderdag 5 december 2019

Van 5 tot en met 10 december 2019 – Diverse locaties in Deventer (zie programma)

Het Bertolt Brechtfestival Deventer is een vijfdaagse manifestatie van theatergroepen, productiehuizen, koren en singer-songwriters, die met podiumkunsten maatschappelijke en politieke thema’s aan de orde stellen.
Het is een democratiseringsfestival en sluit aan op de Internationale Dag van de Mensenrechten (10 december). Het programma richt zich vooral op jongeren, vrouwen, LHBT’is en mensen met twee thuislanden. Het thema is: elan, strijd en vooruitgang.

Op het programma staan de volgende activiteiten (klik op de naam voor een pdf-bestand met meer informatie):

Theatergroep Jan Vos en het Noord Nederlands Toneel met ‘Gas’ (6/12/2019 Schouwburg).
Muziektheater De Kift (6/12/2019 Schouwburg).
Mounier Samuel met En toen schiep God Mounier’ (10/12/2019 Bouwkunde).

Theatergroep Matroze over strijd om de Zuiderzee. (6/12/2019 Het Vlier).
Cabaretiere Yora Riemstra met PAAZ2 (7/12/2019 Schouwburg). 
Drie Stuivers Werkdag (7/12/2019 Etty Hillesum centrum) 
Amy Egbers zingt Kurt Weill (7/12/2019 Etty Hillesum centrum)

Hanneke Evink zingt Eisler (7/12/2019 EH Centrum).  
*Singer-songwriters-avond over millenials en burn-out.Jan Terlouw Junior, De Reisgenoot Maarten van Veen, Roos Blufpand, Robin Bleeker en Merel. (7/12/2019 EH Centrum). 

* Verteltheater Kees Posthumus met Bijbelverhalen en Mensenrechten (8/12/2019 EH Centrum).

Regenboogmiddag over jezelf- zijn en erbij-horen.(8/12/2019 Schouwburg).
Wereldkoor Deventer Internationaal (07-12-2019 Synagoge).
Nico van Riessen met ‘Mozes’ (08-12-2019 Etty Hiilesum Centrum).

Filosofie café Deventer (05-12-2019 Fermerie, Muggeplein 9).

Het festival is een manifestatie van vrijdenkers en dwarsliggers, die – geheel indachtig Bertolt Brecht – niet alleen de kunsten, maar ook de wereld willen veranderen. Podiumkunsten zijn een maatschappelijke factor van belang geworden. Kunstenaars drukken steeds meer hun stempel op het publieke debat over discriminatie, ontheemding en integratie, identiteit, ongelijkheid van inkomen en uitputting van mens en natuur. 
De toenemende belangstelling voor kunst en politiek kunsten kun je ook aflezen aan het thema van het Nederlands Theater Festival september 2019 (maatschappelijk engagement), het Democratiseringsfestival Nijmegen september 2019 en het thema van de Boekenweek maart 2020 (rebellen en dwarsdenkers).

Bertolt Brecht (1889-1956) hoort bij de meest gespeelde theatermakers aller tijden en is één van de eerste podiumkunstenaars, die zich met politiek bezig hield. Hij begon zijn carrière als protestzanger in kroegen en op markten, was actief betrokken bij de arbeidersbeweging en keerde zich tegen het fascisme en het militarisme van Hitler-Duitsland. 
Brecht is de grondlegger van het Europese Muziektheater. Zijn meest bekende werk heeft hij samen met de componisten Kurt Weill en Hanns Eisler gemaakt.

De organisatie van het festival is in handen van de Stichting Met Man en Muis. De Stichting organiseert het Brechtfestival nu voor de zevende keer en onderhoudt een netwerk met theatermakers, verenigingen en bewegingen, die bezig zijn met maatschappelijke en politieke thema’s.