Regenboogmiddag over identiteit en vrouwenkracht

zondag 8 december 2019

Zondag 8 december van 15.00 tot 17.30 uurDeventer Schouwburg – Kleine Zaal (Leeuwenbrug 2 te Deventer)

Entree: € 12 p/p (exclusief boekingskosten) – Reserveren via website Deventer Schouwburg of telefonisch via 0900-3000200

Er zijn vijf vrijkaarten voor mensen die in travestie naar deze middag willen komen. De eerste vijf personen die zich via uitdekastindeventer@hotmail.com aanmelden hebben gratis toegang!!

De Regenboogmiddag is een middag, waarop anders-zijn gewoon is. Het programma bestaat uit optredens van 15 minuten in een als theatercafé ingerichte schouwburgzaal. Er kan worden gedanst op dertiger jaren muziek en er wordt genderneutrale kleding geshowd. Gaan mannen in de komende jaren rokken dragen? De Regenboogmiddag is onderdeel van het Brechtfestival dat in Deventer van 5 t/m 8 december plaats zal vinden.

• Ludique, twee androgyne theatermakers met de Berlijn-Jaren Dertig-show ‘From Berlin with love.’

• Kiki Vanhautem zingt met het Brechttrio liederen, waarmee Bertolt Brecht de man-vrouw-verhouding belicht.

• Yael Korse over een identiteitscrisis van een jonge vrouw: ‘Liever gek!’

• Danscollectief Arnhemse Meisjes met ‘See me notice you’ over het verlangen naar fysiek contact in een wereld waarin alles online gebeurd.

• Marjan Berk vertelt over het accepteren en het overbruggen van de verschillen tussen man en vrouw. Zijn de verschillen eigenlijk nog wel zo groot?

Diversiteit is een kracht van de samenleving, maar brengt ook spanningen met zich mee. Hoe hou je je als LHBTI-er, als jongere, als vrouw staande? Waar hoor je bij? Kun je jezelf zijn? Moet je niet meer voor jezelf opkomen? De verhouding tussen man en vrouw is in 2019 niet slechter geworden, maar wel gecompliceerder: er zijn mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen, transgenders, travestie, man-vrouw transities; tegelijkertijd wordt het een na het ander genderneutraal gemaakt.

Zowel in de politieke actie als in de podiumkunsten is sprake van een opmars van jonge vrouwen. Girl power. ‘De linkse held van nu is jong, vrouw en activistisch!’ schrijft de NRC op 19 augustus 2019.

Laura van Dolron houdt in haar speech bij de opening van het Nederlands Theaterfestival september 2019 een pleidooi voor vrouwkracht in de kunsten. Er moet op de podia plaats worden gemaakt voor jonge vrouwen. Waarvan acte!