Kunstlezing: De kunstenaar als getuige van de oorlog

woensdag 19 februari 2020

Bibliotheek Deventer Centrum – Stromarkt 18 te Deventer
Bijeenkomst vanaf 20.00 uur (inloop 19.30 uur) – Entree € 7,50
Gastspreker en gespreksleider: Rob Smolders (www.altijdvandaag.nl)
Aanmelden en betaling via Bibliotheek Deventer. Kaarten zijn ook op de avond zelf te koop. Bekijk ook de Flyer van de serie Kunstlezingen

Onder de gezamenlijke naam ‘Beelden van onze tijd’ worden ook in 2020 onder leiding van Rob Smolders weer vier ontmoetingen met kunst en kunstenaars georganiseerd. Op woensdag 19 februari is de eerste lezing, met als thema ‘De Kunstenaar als getuige van de oorlog’. De lezingenreeks wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Deventer en sluit aan bij de maandthema’s. Net als het COC vindt de bibliotheek maatschappelijke bewustwording en emancipatie door middel van debat belangrijk.

U dient zich aan te melden en ook te betalen voor elke lezing afzonderlijk. Meer informatie is te vinden via de website van Bibliotheek Deventer.

De kunstenaar als getuige van de oorlog

Gast: Raafat Ballan (geboren in Syrië, woont in Nederland)

In tijden van oorlog komen veel kunstenaars voor een lastige keuze. Wat is het streven naar schoonheid waard als er mensenlevens op het spel staan? Of als het land waar je opgroeide vervalt in barbarij? Hoe getuig je van je betrokkenheid? Besproken wordt het werk dat Frans Masereel maakte in de Eerste Wereldoorlog, Charlotte Salomons voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de recente prenten en schilderijen van de van oorsprong Syrische Raafat Ballan.

Afbeelding: Raafat Ballan