Vervolging LHBT's in Tsjetsjenië geen belemmering voor toenadering Rusland en Raad van Europa

Bron: coc.nl

Op woensdagavond 12 februari vond op het Amsterdamse Homomonument een solidariteitsbijeenkomst plaats voor LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië. De bijeenkomst was een initiatief van Russisch-Nederlandse LHBTI-activisten en wordt gesteund door COC Nederland. 

Met de manifestatie reageerden de activisten op een besluit van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Die besloot op 29 januari definitief om Rusland weer volledig stemrecht te geven. Dat stemrecht was Rusland ontnomen wegens het annexeren van de Krim. Eén van de voorwaarden om weer stemrecht te krijgen, was medewerking van Rusland aan een onderzoek naar de gevangenzetting, marteling en moord op LHBTI’s in Tsjetsjenië. Die medewerking is er nooit gekomen.

Het Russian LGBT Network is woedend over het besluit van de Raad van Europa. ‘Het is een poging om systematische marteling, onwettige opsluiting, moord en andere vormen van onmenselijke behandeling van homoseksuele en biseksuele mensen van staatswege in Tsjetsjenië in de doofpot te stoppen’, aldus de Russische LHBTI-organisatie. Het LGBT Network roept activisten wereldwijd op om van zich te laten horen. De Russisch-Nederlandse activisten en het COC gaven met deze actie gehoor aan die oproep. 

~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken! Deze weekcartoon wordt ook geplaatst op de website van De Gay Krant.