Dodenherdenking 2021 - Roze Driehoek

Bron: coc.nl
In tal van gemeenten neemt het COC deel aan de Dodenherdenking. Er wordt stilgestaan bij de onderdrukking en vervolging van LHBTI’s wereldwijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam legt directeur Marie Ricardo van COC Nederland een krans samen met Ivan Henczyk, landelijk coördinator van AutiRoze, de club voor LHBTI’s met autisme. Verder vindt ook veel van de traditionele 4 mei-herdenking dit jaar online plaats.
DEVENTER
De gemeente Deventer heeft opgeroepen om niet naar het verzetsmonument te gaan om bloemen te leggen. De gemeente legt een krans namens alle inwoners van Deventer. Als COC laten wij bloemen bezorgen, die door een medewerker van de 4-5 mei herdenking bij het monument zullen worden neergelegd.
ROZE DRIEHOEK
Homoseksuelen die door de nazi’s waren gearresteerd en in concentratiekampen gevangen zaten, kregen ter herkenning een roze driehoek op hun kleding. Volgens historici ontstond in de concentratiekampen aan de hand van de gebruikte sterren en driehoeken een soort hiërarchie onder de gevangenen. Dragers van de roze driehoek zouden tot de onderste regionen van de gevangenen-hiërarchie hebben behoord. De kleur roze onderstreepte de vermeende vrouwelijkheid van homoseksuelen.
In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog was er geen enkele aandacht voor de vervolgde homoseksuelen. Dit veranderde pas tegen het eind van de jaren zestig, toen studentengroepen de positie van homoseksuelen op een meer demonstratieve en radicale manier onder de aandacht gingen brengen. Daarbij ging men de roze driehoek gebruiken, om daarmee de nazi-vervolging in herinnering te brengen en een bewuste confrontatie met heteroseksuelen teweeg te brengen.
~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!