Wat houdt de nieuwe transgenderwet in? Vijf vragen en antwoorden

Bron: nos.nl

1. Wat staat er in de nieuwe wet?

Een van de belangrijkste aanpassingen heeft betrekking op het geslacht dat staat in de geboorteakte. Op basis van die akte wordt het paspoort uitgegeven. Ieder paspoort bevat de aanduiding V (vrouw), M (man) of X (genderneutraal). Wie die aanduiding wil veranderen, heeft daar nu nog een deskundigenverklaring voor nodig. In de nieuwe wet vervalt deze. Een ‘X’ krijgen is dus al wel mogelijk, maar dit is niet in de wet vastgelegd en moet via de rechter geregeld worden.

2. Wat houdt de nieuwe procedure in?

Belangrijk is dat de deskundigenverklaring, die kan worden afgegeven door een arts of psycholoog, niet meer nodig is. Als de aanpassingen door de Tweede Kamer worden aangenomen, wordt de verklaring vervangen door een bedenktermijn van minimaal vier weken.

3. Wat ging er aan het wetsvoorstel vooraf?

De transgenderwet kent zoals gezegd een langere geschiedenis. Voor 2014 bepaalde de wet nog dat iemand die de geslachtsregistratie wilde aanpassen, gesteriliseerd moest zijn. Transgender personen werden daardoor blijvend onvruchtbaar. Die oude wet gold van 1985 tot 2014 en vorig jaar bood het kabinet hiervoor excuses aan.

4. En de aanduiding ‘X’ dan?

Begin dit jaar kwam D66-Kamerlid Lisa van Ginneken met een amendement hierover. Zij wilde dat in het wetsvoorstel ook werd opgenomen dat mensen zonder tussenkomst van de rechter een ‘X’ (genderneutraal) konden krijgen. Maar dat werd juridisch te ingewikkeld, de Raad van State adviseerde daarom om een apart wetsvoorstel in te dienen.

5. Hoe is het in andere landen geregeld?

Als Nederland de wetswijziging aanneemt, is het daarmee niet het eerste land ter wereld. Argentiniƫ schafte de deskundigenverklaring in 2012 als eerste af, Denemarken volgde in 2014 als eerste Europese land. Ook Ierland, Malta en Noorwegen hebben aanpassingen doorgevoerd.


~~~

ReinArt, de huiscaReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!