Filmreeks – Fris kijken: Queer or what? Film: Call Me By Your Name (2017)

dinsdag 6 december 2022

Dinsdag 6 december – Aanvang 19.30 uur: Inleiding door Renske Diks 

Filmtheater Gigant – Nieuwstraat 133 te ApeldoornTickets via deze link

Fris kijken: een andere blik op film is een filmreeks bestaande uit vier delen. Van dinsdag 22 november tot en met dinsdag 13 december wordt bij Filmtheater Gigant iedere week een andere, frisse en minder zichtbare kijk op de hedendaagse film gepresenteerd. Op dinsdag 6 december komt het LHBTI+ thema aan bod en verzorgt Renske Diks de inleiding. Vervolgens wordt de veelgeprezen film ‘Call Me By Your Name’ vertoond. De vier filmavonden zijn los van elkaar te bekijken, maar het is ook mogelijk om een passe-partout te kopen. Hiermee geniet je, met korting, van alle 4 de delen!

Queer or what?

Films als Call Me By Your Name en Carol laten zien dat queer karakters in de hoofdrol gezet kunnen worden én een breed publiek weten te bereiken. Maar tot voor kort was iets anders dan mannetje-vrouwtje helemaal niet zo’n populair onderwerp en was queer representatie onderhevig aan kwalijke stereotypes. In deze lezing zet filmkenner Renske Diks, bekend van haar programma Queer Pioneers, de geschiedenis van queer karakters uiteen. Van de jaren ’30 tot nu: hoe heeft queer representatie in film zich ontwikkeld en hoe kunnen we van de geschiedenis leren? Met veel filmvoorbeelden laat Renske zien hoezeer mensen verborgen hielden we ze wilden zijn, wat filmmakers van hen maakten en hoe de kast werkelijk eindelijk te klein werd. 

Filmkeuze: Call Me By Your Name (VS/Italië/Frankrijk/Brazilië 2017)

De gevoelige en gecultiveerde Elio is enig kind van de Amerikaans-Italiaanse-Franse Perlman-familie. Hij kijkt uit naar weer een luie zomer in de villa van zijn ouders op het prachtige en rustige Italiaanse platteland. Dan arriveert Oliver, een academicus die zijn vader komt helpen met een onderzoek. Er ontstaat een plotselinge en heftige romance tussen de adolescente jongen en de zomergast aan de Italiaanse Rivièra. (Drama/Romantiek – 132 minuten)

Tags: