Aidsfonds noemt standpunt minister over Preppil onbegrijpelijk

Bron: rozegolf.net

Minister Kuipers van Volksgezondheid ziet geen mogelijkheden om de beschikbaarheid van de hiv-preventiepil Prep nog dit jaar nog te vergroten. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Aidsfonds – Soa Aids Nederland vindt dat niet uit te leggen, omdat er 3000 mensen op de wachtlijst staan die een flink risico lopen om een hiv-infectie te krijgen.

‘Het is werkelijk onbegrijpelijk waarom een middel dat veilig en effectief is en zorgkosten bespaart niet voldoende wordt ingezet’, zegt Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds – Soa Aids Nederland. ‘Prep is één van de onmisbare middelen om verspreiding van het hiv-virus definitief te stoppen. Meer mensen toegang geven tot Prep brengt het einde van de hiv-epidemie dichterbij.’

Er loopt momenteel een proef waarbij 8500 mensen, vooral homoseksuelen en transpersonen met veel wisselende sekspartners, via de GGD PrEP kunnen krijgen voor 7,50 euro per maand.

De proef loopt tot augustus 2024. Minister Kuipers wil rond de zomer de knoop doorhakken of Prep beschikbaar blijft in Nederland, maar dat hangt af van een onderzoek van het RIVM. Uit dat onderzoek moet blijken hoe effectief Prep is tegen hiv-infecties.

 
~~~

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website. Via www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer Roze Cartoons en ander tekenwerk bekijken!