COC Deventer en omstreken heeft na jaren weer een eigen onderkomen, en de eerste Pride is in de maak
Artikel uit De Stentor (27-01-2024) door Kyrie Stuij – Foto door Ronald Hissink
Er waait een frisse wind door het COC van Deventer, Apeldoorn en Zutphen. Na negen jaar heeft de belangenorganisatie weer een eigen onderkomen in Deventer. Er treden steeds meer jongeren toe én de allereerste Pride Deventer is in de maak. ,,Het COC wordt weer tastbaar.”
Grote posters in fluorescerende kleuren vertellen het verhaal van het COC in Deventer en omstreken. Eerder waren ze onderdeel van een tentoonstelling van museum de Waag, nu hangen ze aan de muren van een voormalig klaslokaal aan de Bierstraat; het nieuwe onderkomen van het COC Deventer, Apeldoorn en Zutphen.
Tussen de pas geverfde muren staan tafels, spelletjes en een hoekje waar een bibliotheek komt met queerboeken. Negen jaar geleden zat het COC tegenover biercafé de Heks, aan de Brink. Nu in de voormalige basisschool de Windroos, tegenwoordig een onderkomen voor meerdere maatschappelijke organisaties.
Voorzitter Aquine Zondag kijkt tevreden rond. ,,Fijn om weer een eigen plek te hebben. Zo wordt het COC weer tastbaar.”
Want het COC ‘leefde’ wel, maar was niet goed zichtbaar. Feestjes, activiteiten en overleggen vonden plaats in verschillende ruimtes door de stad. De belangenvereniging wilde een veilige, vaste plek bieden aan hun gemeenschap van LHBTIQ+’ers.
,,Dat hebben we meteen in de praktijk gebracht”, zegt Zondag. ,,Vorige week hielden we hier een pubquiz voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Er kwamen twaalf mensen op af, voor de eerste keer een mooie opkomst. Dat willen we elke week gaan doen.”
De eigen locatie past in de nieuwe weg die het COC inslaat. Meer jongeren aantrekken, meer activiteiten organiseren, de gemeenschap versterken. Sinds de coronacrisis zijn er meer leden toegetreden, waaronder een nieuwe aanwas van jongeren. Voor de crisis bestond het bestuur uit twee mensen, nu komen daar twee twintigers bij. ,,Daar zijn we ongelofelijk blij mee”, zegt Zondag.
Waarom niet in de binnenstad?
Maar moet je om jongeren aan te trekken niet juist in de binnenstad zitten? Of zelfs een gaybar beginnen? ,,Dat zou natuurlijk het mooiste zijn”, zegt Zondag. ,,Maar dat gaat helaas niet, het is financieel niet op te brengen. Dat het vroeger wel kon, komt denk ik omdat het verenigingsleven sterker was. Mensen zijn steeds drukker geworden. Maar ook door de kosten die daarbij komen kijken, de prijzen zijn de afgelopen jaren zo gestegen.”
,,Het is een landelijke ontwikkeling”, vervolgt Zondag. ,,De meeste COC’s hebben geen eigen plek meer. Daarnaast zijn steeds meer COC’s samengevoegd. Wij bedienen Deventer, Apeldoorn en Zutphen, maar verder in Oost-Nederland zijn heel Twente en de Achterhoek samengevoegd.”
En hoe waardevol een gay café in Deventer ook zou zijn, er moet maar net een ondernemer zijn die daar affiniteit mee heeft en de kosten kan opbrengen, zegt Zondag. ,,Het zou me niets verbazen als je ook beveiliging nodig hebt. De samenleving is echt harder geworden.”
Het onderkomen aan de Bierstraat heeft geen horecafunctie. Een bewuste keuze. ,,We willen de relatie met de buurt goed houden. Natuurlijk is er wel bier en wijn bij speciale gelegenheden, maar het is vooral een ontmoetingsplaats. Ook dat biedt allerlei mogelijkheden. We peilen nu onder leden aan welke activiteiten ze behoefte hebben.”
Eerste Pride Deventer
De club organiseerde al voorlichting op scholen, feestjes, maandelijkse bijeenkomsten en een maatjesproject voor asielzoekers. Nu zoekt het COC verbinding met andere maatschappelijke organisaties en worden de activiteiten uitgebreid. Onder meer met de pubquiz voor jongeren, een evenement rondom Internationale Vrouwendag en de allereerste Pride van Deventer is in de maak.
,,Die organiseren we samen met het Etty Hillesum Centrum, de bibliotheek en S.V. Queer, een studievereniging van Saxion”, vertelt Zondag. ,,Vorig jaar organiseerde Zutphen voor het eerst de Pride en die gaan dat dit jaar weer doen. Dit jaar is Deventer ook aan de beurt. Ook dat draagt bij aan de zichtbaarheid.”