Ben jij weleens uitgescholden of geweigerd bij een club, vereniging of een bedrijf vanwege je geaardheid? Het is belangrijk om altijd aangifte te doen, ook al zijn de daders spoorloos of kan er niet meteen iets aan jouw situatie worden gedaan. Bij de politie doe je aangifte van geweld. De overheid registreert de meldingen en gebruikt ze om het probleem aan te pakken. Je helpt dus niet alleen jezelf maar ook anderen als je discriminatie aangeeft.
Vind je het lastig om aangifte te doen? Ga dan eerst naar een meldpunt discriminatie. Daar krijg je advies en een verwijzing naar agenten die ervaring hebben met discriminatiezaken.
Meldpunt Discriminatie
Het Meldpunt Discriminatie Deventer (MDD) is hèt aanspreekpunt voor discriminatie in Deventer. Bewoners van de stad kunnen met alle vormen van discriminatie die zij in Deventer signaleren of ondervinden bij het Meldpunt terecht. Je kunt hier je ervaringen kwijt, informatie en advies krijgen of een melding doen. De vrijwillige medewerkers kunnen je ook helpen als je er op een andere manier werk van wilt maken, bijvoorbeeld door aangifte te doen of een actie te voeren. Het Meldpunt wordt ondersteund door een gemeentelijke werkgroep antidiscriminatie.
Deventer
Meldpunt Discriminatie Deventer
Etty Hillesum Centrum
Roggestraat 3, 7411 EP Deventer
E info@mddeventer.nl
W www.mddeventer.nl
M Meldingsformulier
Apeldoorn, Lochem, Voorst, Zutphen
Meldpunt Discriminatie Apeldoorn
Brinklaan 268, 7301 BC Apeldoorn
E mda@mdveluwe.nl
W www.mdveluwe.nl
M Meldingsformulier
Olst, Raalte, Wijhe
Artikel 1 Overijssel
Benninkburg 97-99, 7511 MC Enschede
E info@artikel1overijssel.nl
W www.artikel1overijssel.nl
M Meldingsformulier
Stichting Orpheus: LHBT en man-vrouw-relaties
De maandelijkse Open Avond van de Orpheus-werkgroep Regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen wordt iedere tweede dinsdag van de maand gehouden (met uitzondering van juli en augustus) in De Hip (Brink 21 in Deventer). De avonden starten om 20:00 uur.
Telefonische info via Els (0570 – 64 91 27) of Yvonne (0570 – 59 18 18)
Email via s3@orpheushulpverlening.nl
Orpheus wil de problematiek van homo-/biseksualiteit in man-vrouwrelaties bespreekbaar maken en richt zich op mensen in een man-vrouwrelatie zoals huwelijk, man-vrouwpartnerschap of samenwonen van een man en een vrouw, maar ook op hen die dit overwegen en op alle anderen die zich verwant voelen met deze problematiek.
Meer informatie over Orpheus en haar diverse activiteiten is te vinden via de landelijke website van Orpheus.
De Kern, maatschappelijk werk voor wie?
Met psychosociale problemen rond homoseksualiteit en coming out, kun je terecht bij De Kern.
Iedereen kan bij het Algemeen Maatschappelijk werk van De Kern terecht. Oud of jong, getrouwd, samenwonend of alleenstaand, met ruime beurs of krap bij kas. Ongeacht nationaliteit, levensbeschouwing, geaardheid of politieke overtuiging. Een verwijsbriefje is niet nodig. En de hulp is gratis. Bij het Algemeen Maatschappelijk Werk van De Kern kunt u terecht voor hulp en ondersteuning bij allerlei soorten vragen en problemen. Zoals problemen binnen het gezin van herkomst, op het werk, met relaties, eenzaamheid of financiën. Voor het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, het oplossen van conflicten, het omgaan met cultuurverschillen of het ontrafelen van (complexe) problemen. U kunt telefonisch contact opnemen met De Kern voor meer informatie over spreekuren bij u in de buurt. De Kern is bereikbaar op het nummer 0570-547300. Meer informatie op www.stdekern.nl.
GGD IJsselland
Bij GGD IJsselland kun je terecht als je vragen hebt over SOA. Mannen die een relatie met mannen hebben kunnen er terecht voor een gratis en anonieme SOA/HIV test (1 x per half jaar) en voor gratis Hepatitis-B vaccinaties. Alle jongeren tot en met 24 jaar kunnen zich gratis en anoniem op SOA/HIV laten testen. Speciaal voor hen is de organisatie Sense het aanspreekpunt. Sense is het seksualiteitsspreekuur voor al je vragen over seksualiteit, je seksuele identiteit, zelfbeeld, seksuele oriëntatie en problemen bij het vrijen. Wil je een afspraak maken voor een SOA/HIV test of voor het Sense spreekuur, bel dan naar GGD IJsselland: 038 4281600 (ma t/m vr 9.30-12.00 ma t/m do 13.30-15.00) en dan kun je in Deventer of Zwolle terecht. Zie ook www.ggdijsselland.nl of www.sense.info.
Uitgaan in de regio
Deventer:
- COC Deventer (activiteiten op diverse locaties)(www.cocdeventer.nl),
- Café Burgerweeshuis (www.burgerweeshuis.nl),
- Café de Hip (www.dehip.nl),
- Bierencafé de Heks (www.deheks.nl),
- Danscafé Persée (www.persee.nl),
- Eetcafé de 7e Hemel (www.eetcafede7ehemel.nl)
Zutphen:
- Café Camelot (www.cafecamelot.nl),
- Café De Deur (www.cafededeur.nl),
- Grand Café Pierrot
Apeldoorn:
- Gaysauna Tutti Frutti (Marktstraat 15 – 7311 LH Apeldoorn (055-5224273) (www.tuttifruttisauna.nl)
- Parkeerplaats Bruggelen (www.homoontmoetingsplekken.nl)
Zwolle:
- Café Oké, voor ontmoeting van homo-seksuelen met een (licht) verstandelijke/ lichamelijke beperking (zie www.coczwolle.nl),
- Jong & Out, jongerencafé t/m 18 jaar (www.coczwolle.nl)
Nuttige websites
- COC Nederland (www.coc.nl),
- Coming Out (www.iedereenisanders.nl),
- Roze zorg (www.rozezorg.nl),
- De Roze Golf, Radio Oost (www.rozegolf.nl),
- Schorer (www.schorer.nl),
- Sociaal cultureel werk en welzijn Deventer (www.rastergroep.nl),
- Multiculturele achtergrond (www.respect2love.nl),
- Transgender Netwerk Nederland (www.transgendernetwerk.nl),
- Instelling voor geestelijke gezondheidszorg (www.dimence.nl),
- Movisie, kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling (www.homo-emancipatie.nl)