
Ella (29) had drie coming outs: ‘Het ene labeltje werd beter begrepen dan het ander’
Dit interview door Janneke Pol is eerder geplaatst in In De Buurt in het kader van het LHBTI+ Verhalencafé op Coming Out Dag (11 oktober)
Ella Velner (29) identificeert zichzelf als non-binair, is panseksueel en polyamoreus. Zie die combinatie van ‘labeltjes’ maar eens over te brengen aan je omgeving.
Ella wordt geboren als vrouw, maar een eerste relatie met een man is acht jaar geleden de start van een grote genderzoektocht. “Ik kwam erachter dat het gevoel voor de meiden die ik als vriendinnen beschouwde niet altijd puur platonisch was.” Ella blijkt panseksueel te zijn, er is een emotionele aantrekking naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. “Mijn ouders waren begripvol toen ik het ze vertelde, dat was erg prettig.”
Panseksueel en polyamoreus
Maar bij deze openbaring bleef het niet. “Tijdens diezelfde relatie, kreeg ik ook gevoelens voor een meisje. Ook met haar kreeg ik een relatie.” Het is een eyeopener voor Ella. “Ik bleek polyamoreus en kan me dus met meerdere personen tegelijk verbonden voelen.”
Lastiger uit te leggen
Het delen van deze bevinding leek vooraf lastiger uit te leggen aan diens ouders. “Het concept vreemdgaan was de reden van de scheiding tussen mijn ouders. Ik was dan ook bang dat mijn moeder emotioneel kon reageren.” Niets was minder waar. “Van mijn moeder kreeg ik de meest geweldige reactie ooit. Ze vroeg namelijk hoe ik tijd had voor zo’n relatie. Mijn vader vond het wat lastiger, hij dacht dat het meer een fase zou zijn.”
Derde coming out
Met een coming out als panseksueel en polyamoreus was Ella er nog niet. “De afgelopen jaren waren één grote ontdekkingsreis voor me. Zo ging ik me verdiepen in mijn gender. Was ik vrouw of misschien een iets mannelijkere vrouw?” Het antwoord bleek non-binair: Ella past in geen enkel traditioneel genderhokje en wenst dan ook genderneutraal te worden aangesproken. “Dat kan als docent lastig zijn. Ik zie er niet volledig androgyn uit (Een androgyn persoon voelt zich niet mannelijk en niet vrouwelijk, juist mannelijk én vrouwelijk tegelijk of staat gevoelsmatig tussen beide seksen in.) en dus noemen leerlingen me al gauw ‘mevrouw’. Dat verbeter ik met ‘docent’.”
Dagelijks uit de kast komen
De partner die al die jaren bij Ella is gebleven, reageerde begripvol. “Hij vroeg direct hoe ik aangesproken wilde worden en hoe we er samen mee konden omgaan.” Voor Ella voelt het bijna alsof uit de kast komen een dagelijkse aangelegenheid is. “In het dagelijks leven zijn er veel momenten waarop je je moet identificeren. Bij de huisarts bijvoorbeeld, of bij de kapper. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs een beetje een allergie voor coming outs, want waarom kan ik niet gewoon mezelf zijn, zonder de nadruk op labeltjes?”
Bewust blijven van bestaan
Toch is de extra aandacht volgens Ella nog wel hard nodig. “Het is belangrijk dat mensen weten dat er allerlei verschillende mensen bestaan op de wereld, en dat de ene coming out de andere niet is. De beste reactie die je kan geven wanneer iemand -om wat voor reden dan ook- uit de kast komt, is wat mij betreft door interesse te tonen. Geef aan dat je het fijn vindt dat diegene het deelt, vraag hoe diegene zich er zelf bij voelt en wat het voor diegene zelf betekent.”
