Anders Nog Iets?
Sfeerimpressie door Reindert Meutstege – Foto’s: Daan Obdeijn Fotografie
Op woensdag 1 november 2023 werd de werkconferentie ‘Anders Nog Iets?’ namens COC Deventer en omstreken gehouden bij De Gasfabriek in Deventer. Met deze conferentie hoopte de organisatie een flinke eerste stap te zetten om de inclusie van regenboog-ouderen in de regio Deventer en omstreken te vergroten. Een eerder gehouden onderzoek gaf aan dat bij LHBTI+ouderen eenzaamheid, psychische problemen en gedachten aan zelfmoord opmerkelijk hoger zijn dan bij hetero-ouderen.
Ruim zestig deelnemers verzamelden zich rond één uur ‘s middags in de ontvangsruimte ’De Generator’ van De Gasfabriek. Een deel was aanwezig vanuit de praktijkgerichte situatie met LHBTI+ouderen; een ander deel kwam vanwege interesse in toekomstig beleid rond deze doelgroep en dan was er natuurlijk de nodige belangstelling vanuit de LHBTI+gemeenschap zelf. Na een gemoedelijke inloop kon de werkconferentie daadwerkelijk beginnen.
Opening van de Conferentie
Roze50+ ambassadeur (en voormalig Mr.Senior Pride) Ralph Kleinbussink gaf namens de organisatie eerst het woord aan voorzitter van COC Deventer en omstreken Aquine Zondag om de deelnemers welkom te heten. Daarna benadrukte wethouder Rob de Geest het belang van deze conferentie bij het beleidskader van Deventer als zichtbare en inclusieve gemeente. Vervolgens vertelde de projectleider van Roze50+ Manon Linschoten over de vier doelstellingen om sociaal isolement van regenboogouderen tegen te gaan: ontmoetingsactiviteiten, zichtbaarheid vergroten, belangenbehartiging, meer LHBTI+bewustzijn bij instanties. Tenslotte werd een aantal gedichten van Henk van Rossum voorgedragen door Henk Lobers.
Na deze sprekers werden de deelnemers verspreid over vier groepen om zich afzonderlijk bezig te houden met een specifiek onderwerp. Een uitgebreid inhoudelijk verslag van de vier thema’s volgt binnenkort, maar hieronder volgt alvast een korte eerste impressie.
Bestuur & Beleid
Groep 1, onder leiding van Joep van der Schoot, ging in op het thema ‘Bestuur & Beleid’. Aan de orde kwam de noodzaak van het veranderen van het DNA van directie en bestuur. Meerdere bestuurders hebben aangeboden om daar met elkaar over te gaan spreken. Dat DNA geldt ook voor de medewerkers zoals het verzorgend Verzorgend personeel. Opleidingsinstituten en zorginstellingen gaan bekijken hoe daar invulling aan te geven.Een open mensbeeld en bewustzijn van diversiteit werd als belangrijk ervaren om een eigen organisatie meer inclusief te maken. Aanpassing van de gangbare aanspreektaal (dames en heren) is dan wenselijk.
Zorg & Welzijn
Gerja Meima leidde groep 2, waarin men zich bezig hield met de praktijksituatie van ‘Zorg & Welzijn’. Belangrijk bij een intake zijn neutrale vragen en het doorvragen bij persoonlijke situatie. Hoe gaat men om met roddels en vijandige sfeer rond LHBTI+bewoners. Omgangsregels moeten duidelijk zichtbaar zijn en de klachtenprocedure laagdrempelig.
Juridische Aangelegenheden
Groep 3, onder leiding van Lou Ritzen, nam ‘Juridische Aangelegenheden’ onder de loep. Het accent ligt op het Levenstestament waarin iemand vastlegt wat de wensen zijn in geval de persoon niet langer in staat is zelf beslissingen te nemen. Maar ook aan bod komt wat er op buurt- en wijkniveau voor LHBTI+ouderen gedaan kan worden. De steeds digitalere maatschappij drukt ook zwaar op ouderen, zeker wanneer er geen steun vanuit kinderen of kleinkinderen is.
Inclusief Preventiebeleid
Tenslotte hield groep 4, geleidt door Henk Lobers, zich bezig met ‘Inclusief preventiebeleid’ voor de komende jaren. LHBTI+ mag nog meer zichtbaar zijn in en rond Deventer, zeker omdat Deventer sinds 2008 regenboogstad is. Ook is een positiever beleid vanuit Politie en gemeente t.o.v. HOP (Homo-Ontmoetings-Plaatsen) wenselijk. Jongeren doen liever een commerciele SOA-test dan een test bij de GGD; bij de laatste is het weliswaar gratis, maar de uitslag laat vaak langer op zich wachten.
Eerste stap is gezet…
Na afronding van de vier afzonderlijke werkconferenties verzamelden de deelnemers zich weer in de ontvangstruimte. Men werd van harte bedankt voor de positieve inbreng en de goede inhoudelijke discussies. De belangrijkste conclusie van conferentievoorzitter Joep van der Schoot was dat de beoogde flinke eerste stap weliswaar is gezet, maar dat er hierna een structureel vervolg moet komen. Diverse personen uit de vier verschillende groepen gaan zich hier, gesteund door de organisatie achter ‘Anders Nog Iets?’, de komende weken mee bezig houden. De Gemeente Deventer en de Provincie Overijssel, die deze conferentie financieel steunen, zijn in ieder geval zeer geïnteresseerd in de uitkomsten.
Daarna werden alle medewerkers, notulisten en sprekers van ‘Anders Nog Iets’ hartelijk bedankt voor hun vrijwillige inzet. Tenslotte volgde nog een gemoedelijke borrel bij De Gasfabriek waarbij door de aanwezige deelnemers over de geslaagde opzet en uitwerking van deze conferentie werd nagesproken.