Er is geen meerderheid meer in de Tweede kamer om het eenvoudiger te maken om in paspoorten en rijbewijzen van geslacht te veranderen. NSC is nu tegen het voorstel. Het veranderen van geslacht op identiteitsdocumenten ‘moet niet te makkelijk zijn’, aldus Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven. Zij pleitte voor het intrekken van het wetsvoorstel. CDA, PVV, FvD, JA21, SGP, ChristenUnie en BBB waren al tegen: met NSC zijn zij samen goed voor 78 zetels in het parlement.
Geen arts of psycholoog
In de nieuwe transgenderwet stelde demissionair minister Franc Weerwind voornamelijk twee wijzigingen voor. Voor het aanpassen van het geslacht in paspoorten en rijbewijzen is wat hem betreft niet langer een beoordeling van een arts of psycholoog nodig. Een aanpassing van het geslacht op officiële documenten moet ook mogelijk worden voor kinderen onder 16 jaar, maar dan met toestemming van de kinderrechter.
Vanuit de Tweede Kamer was er vooral op dat laatste punt kritiek. Zo vond Geert Wilders (PVV) het ‘totale gekkigheid’ dat ‘een kind van 16’ zonder overleg met een arts of psychiater kan zeggen: ‘Ik ben in één keer geen jongetje meer, maar een meisje’.
Veiligheid van vrouwen
Het wetsvoorstel werd controversieel verklaard, waarna het nieuw te vormen kabinet zich er over moet buigen. Met drie van de vier formerende partijen die tegen het wetsvoorstel zijn, is de nieuwe transgenderwet in elk geval voorlopig van de baan.
‘We zijn zeker niet tegen transgenders, maar een rigoureuze stap is nu niet nodig’, aldus Van Vroonhoven. Ook stelde zij dat de veiligheid van vrouwen door de wijziging in het geding zou kunnen komen. ‘Zo zie je in Engeland dat mannen ineens toegang krijgen tot vrouwengevangenissen. Dat moeten we niet willen.’
NSC heeft het kabinet inmiddels gevraagd de voorgestelde wijziging in te trekken. Anders komt de partij met een motie om dat via de Kamer af te dwingen. Het kabinet heeft daarop nog niet gereageerd.
‘Geen toonbeeld goed bestuur’
Transgender Netwerk is geschrokken van ‘het ondoordachte voornemen van NSC om via een motie de verbetering van de huidige Transgenderwet van tafel te krijgen’.
‘Dat NSC het lot van de wet in een vluchtig plenair debatje wil beslechten is niet bepaald een toonbeeld van goed bestuur’, stelt Sophie Schers van Transgender Netwerk.
Gesprek
Transgender Netwerk roept NSC op hun standpunt te heroverwegen en recht te doen aan haar grondbeginselen door nu in gesprek te gaan met transgender mensen, onderzoekers en vertegenwoordigers van trans personen.’ Voortzetting van de parlementaire behandeling is een teken van zorgvuldigheid, het geeft de volledige Kamer de mogelijkheid om het debat op basis van feiten af te ronden.’