Maatjesproject Cocktail

Cocktail, het maatjesproject van het COC, brengt lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers in contact met Nederlandse LHBT’s. Door het organiseren van sociale activiteiten doorbreekt het maatjesproject het sociale isolement waarin veel LHBT-asielzoekers zich bevinden als ze naar Nederland komen. Je kunt je opgeven voor het project door een e-mail te sturen naar cocktail@cocdeventer.nl, onder vermelding van je naam en je woonplaats.

Meer informatie over het maatjesproject is te vinden via de landelijke website van COC Nederland.

Wat we kunnen doen

Het COC heeft al veel bereikt. Maar een positief homoklimaat kun je niet van buitenaf opleggen. Het is belangrijk dat politici en gemeentewerkers, leraren en leerlingen op scholen, werkgevers en werknemers bij bedrijven en organisaties meedenken en actief oplossingen aandragen. Vrijwilligers en werkgroepen van COC Deventer dragen graag bij in de vorm van advies, workshops en informatie.

Wat jij kunt doen

Heb jij ervaring met HLTB-beleid op je werk, school, sportschool, club of vereniging, of wil je die opdoen? Denk je graag mee, ben je nieuwsgierig naar het beleid van je gemeente of wil je het COC vertegenwoordigen in je woonplaats? Zoek je medestanders voor een project om emancipatie van HLTB’s te bevorderen? Het COC kan je ondersteunen om de wereld om je heen homovriendelijker te maken.

Wil je politiek actief worden? Vul dan het contactformulier in.

De werkgroep Politiek is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Bekijk de vacature van Vrijwilliger voor de werkgroep Politiek.

Koplopergemeente Deventer
Meldingen bij antidiscriminatiepunten en politie en berichten in de media laten zien dat er regelmatig intimidatie en geweld tegen homoseksuelen plaatsvindt. Dit moet tot het verleden gaan behoren, gaf voormalig minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan in zijn ‘Lesbisch- en homo-emancipatiebeleid 2008-2011’. Een aantal ‘koplopergemeenten homobeleid’, waaronder Deventer, heeft deze nota ondertekend, met als doel een in de samenleving gewortelde acceptatie van seksuele diversiteit.

Politiek actief in de regio

Het COC Deventer streeft naar politieke activiteit van mensen in de hele regio. Dat wil zeggen ook in Raalte, Olst-Wijhe, Apeldoorn, Voorst, Lochem en Zutphen. We willen gemeenten adviseren bij het ontwikkelen van beleid. Aan politieke partijen vragen we om homobeleid op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. Ook volgen we de uitvoering van plannen, zoals bijvoorbeeld het ‘Plan van Aanpak Lokaal Homobeleid Deventer 2012-2014’. Als koplopergemeente richt Deventer zich op het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit, veiligheid voor HLTB’s op straat, in organisaties en op scholen en tegen discriminatie.

Wat we willen bereiken

  • Actief homovriendelijk beleid door gemeenten en bedrijven.
  • ‘Roze zorg’ voor HLTB-patiënten (homoseksuele, lesbische, transgender of biseksuele patiënten) in zorginstellingen.
  • Probleemloos sporten in sportclubs.
  • Voorzieningen voor HLTB-ouderen.
  • Leraren die op christelijke, katholieke en islamitische scholen openlijk voor hun geaardheid kunnen uitkomen zonder het risico van ontslag of uitsluiting.
  • Veiligheid op school en op straat voor jongeren die voor hun seksuele geaardheid uitkomen.
  • Passende opvang voor allochtone HLTB’s.
  • Gerichte psychologische hulp voor jongeren die problemen hebben met uit de kast komen.