• Ontmoeten

Roze Golf - Interview met Dickey en Tatjana

‘Eindeloos gewandeld’

Tatjana ontmoette Dickey en het klikte. Dickey benadrukt het belang van het Cocktail Project. ‘We zoeken contact met lhbti-plus-asielzoekers omdat die vaak extra eenzaam zijn,. Vaak moeten ze in een azc ook nog geheimzinnig doen over hun geaardheid omdat ze tussen de homofobie landgenoten zitten en gepest worden. Ons doel is om lhbti-asielzoekers een veilige situatie te bieden, zodat ze even zichzelf kunnen zijn. Dat doen we door één op één, ik was buddy voor Tatjana, maar we organiseren ook feestjes voor lhbti-plus-asielzoekers.’ Tatjana sprak in het begin alleen Russisch, maar leerde heel snel de Engelse en Nederlandse taal. Dickey en Tatjana houden allebei van wandelen. ‘We hebben eindeloos langs de IJssel gewandeld’, zegt Dickey en tijdens het wandelen werd er gepraat over van alles en nog wat.

Eenzaam

Nu Tatjana in Nederland mag blijven, is het contact met Dickey gebleven ‘Het klikte zo goed, dat we nu vriendinnen zijn’, zegt Dickey. “\’We zien elkaar en of twee keer per maand’, vult Tatjana aan. ‘Het contact met haar was heel belangrijk voor me. Niet alleen om te praten, maar gewoon om iemand te hebben die dichtbij is. Ik was heel eenzaam en dacht dat ik geen goed leven kon leiden in Nederland. Ik was depressief. Daarom was het belangrijk dat Dickey er was. Ze gaf mij het gevoel dat ik niet alleen was, dat ik een mens ben. Je hebt alles achtergelaten in jouw land en je voelt je heel eenzaam en slecht in een land waarvan je de taal niet spreekt. Het was voor mij heel belangrijk dat er iemand kwam, contact met mij maakte en steunde.’

Veerkracht

‘Het was boeiend om me in te leven in haar’, zegt Dickey, over haar contact met Tatjana. ‘Gewoon samen op de kaart kijken: waar heb je gewoond, praten over haar en mijn familie en over hoe je leeft. Het heeft mijn blik verbreed en mijn leven verrijkt. Lhbti-asielzoekers hebben een veerkracht, ongelofelijk. Daar kunnen we van leren.’

Dit interview is ook te lezen bij De Roze Golf

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid