Wandelen

Second Sunday – Wandeling rond Zutphen

starttijd:  11.35 uur startplaats: Station Zutphen (tevens eindpunt) lengte:  15 kilometer info: Evelien (06-24187348) Zondag 9 juni 2024 wandelt Vrouwenwandelgroep Second Sunday een rondwandeling rondom Zutphen. Start/ en eindpunt is NS/station Zutphen en de wandeling begint om 11.35 uur. De naam van deze 15 km. lange wandeling is het Sprabanenpad (dit is een klompenpad) en […] Lees verder »

Second Sunday – Vrouwenwandelgroep

In de maanden juli en augustus zijn er geen wandelingen van Second Sunday. Voor de eerste wandeling na de zomer, dus op zondag 8 september, zoeken we nog iemand die de wandeling wil organiseren. Het mailadres voor meer informatie over Second Sunday is lesbischactief2@hotmail.com. Iedere tweede zondag van de maand is er een mooie wandeling voor vrouwen. Zodra […] Lees verder »

Second Sunday – Wandeling rond Lent

Zondag 12 mei 2024 wandelt Vrouwenwandelgroep Second Sunday een mooie wandeling vanuit Lent via Bemmel terug naar Lent. Start- en eindpunt is NS-station Lent. De lengte van de wandeling is 15 km. en onderweg is er horeca, maar neem gerust zelf wat mee voor tijdens de wandeling.  Voor wie mee wil lopen kan zich aanmelden […] Lees verder »

Second Sunday – Wandeling rond Wageningen

Zondag 14 april 2024 wandelt Vrouwenwandelgroep Second Sunday een mooie wandeling rondom Wageningen vanuit station Ede-Wageningen. Deze 16 km. lange wandeling heet de Belmonte wandeling. We wandelen door bos en over een landgoed naar het Arboretum in Wageningen en gaan dan met de bus terug naar het station. Onderweg is er horeca, maar neem gerust zelf […] Lees verder »

IJssel Dykes Winterwandeling op 24 maart

Op zondag 24 maart 2024 organiseren de IJssel Dykes een mooie Winter(tijd)Wandeling rondom Olst. Startlocatie en tijd: 11.00 uur bij Erve Zoogenbrink aan de Molenweg 3 te Olst (tussen Diepenveen en Boskamp). De Winterwandelingen komen in plaats van de vaste wandelavonden op de donderdagavond; deze komen te vervallen. De Winter-Wandeling van zondag 24 maart start […] Lees verder »

Second Sunday – Wandeling rond Brummen

Zondag 10 maart 2024 wandelt Vrouwenwandelgroep Second Sunday een mooie wandeling rondom Brummen vanuit station Brummen. Deze 15 km. lange wandeling heet het Leuvenschepad en voert via uiterwaarden en landgoederen door het buitengebied van Leuvenheim. Bij deze wandeling zijn goede waterdichte wandelschoenen aan te raden. Onderweg is er horeca, maar neem gerust zelf wat mee […] Lees verder »

IJssel Dykes Winterwandeling op 24 maart

Op zondag 24 maart 2024 organiseren de IJssel Dykes een mooie Winter(tijd)Wandeling rondom Olst. Startlocatie en tijd: 11.00 uur bij Erve Zoogenbrink aan de Molenweg 3 te Olst (tussen Diepenveen en Boskamp). De Winterwandelingen komen in plaats van de vaste wandelavonden op de donderdagavond; deze komen te vervallen. De Winter-Wandeling van zondag 24 maart start […] Lees verder »

IJssel Dykes Winterwandeling op 17 februari 2024

Op zaterdag 17 februari 2024 organiseren de IJssel Dykes een mooie Winter(tijd)Wandeling over de Veluwezoom van Dieren naar Velp. De starttijd is 11.00 uur en de wandeling start vanaf NS-station Dieren. Deze wandeling voert over de Posbank en de Onzalige Bosschen.  De Winterwandelingen komen in plaats van de vaste wandelavonden op de donderdagavond; deze komen […] Lees verder »

Second Sunday – Wandeling van Elst naar Arnhem

Zondag 11 februari 2024 wandelt Vrouwenwandelgroep Second Sunday een mooie wandeling vanuit station Elst naar NS-station Arnhem. Deze 16 km. lange wandeling heet het Romeinenpad en voert door de Lingezegen en Meinderswijk. Onderweg is er horeca, maar neem gerust wat mee voor tijdens de wandeling.  Voor wie mee wil lopen kan zich aanmelden uiterlijk op […] Lees verder »

IJssel Dykes Winterwandeling op 17 februari 2024

Op zaterdag 17 februari 2024 organiseren de IJssel Dykes een mooie Winter(tijd)Wandeling over de Veluwezoom van Dieren naar Velp. De starttijd is 11.00 uur en de wandeling start vanaf NS-station Dieren. Deze wandeling voert over de Posbank en de Onzalige Bosschen.  De Winterwandelingen komen in plaats van de vaste wandelavonden op de donderdagavond; deze komen […] Lees verder »

Second Sunday – Wandeling rond Olst

Zondag 14 januari 2024 wandelt Vrouwenwandelgroep Second Sunday een mooie rondwandeling vanuit station Olst. Het is een fraaie en afwisselende wandeling langs de IJssel en door bossen. Bij Havezate de Haere is er horeca, maar honden zijn bij deze wandeling niet toegestaan.  Voor wie mee wil lopen kan zich aanmelden uiterlijk op vrijdag 12 januari […] Lees verder »

Second Sunday – Wandeling rond Ede

Zondag 10 december wandelt Vrouwenwandelgroep Second Sunday een mooie rondwandeling vanuit station Ede-Centrum. Het is een fraaie en afwisselende wandeling over hei en door bossen. Aan het begin is er horeca en ook op twee-derde van de wandeling. De naam van de wandeling is de Trage Tocht Ede en voert over Sysselt, de Ederheide en het […] Lees verder »

IJssel Dykes Winterwandeling op 13 januari 2024

Gele Zwerfkeienroute bij Loenen Op zaterdag 13 januari 2024 organiseren de IJssel Dykes een mooie Winter(tijd)Wandeling. We wandelen de Zwerfkeienroute bij de Loenermark en deze wandeling begint om 11.00 uur bij de Schaapskooi (Droefakkers bij Loenen). De Winterwandelingen komen in plaats van de vaste wandelavonden op de donderdagavond; deze komen te vervallen. Mocht je belangstelling […] Lees verder »

Second Sunday – Wandeling rond Hackfort (Vorden)

Op zondag 12 november is er weer een mooie wandeling voor vrouwen. We wandelen een rondje over het Landgoed Hackfort. Het is een afwisselende wandeling langs bos en akkers en er is horeca onderweg. Voor wie mee wil lopen kan zich aanmelden uiterlijk op vrijdag 10 november via lesbischactief2@hotmail.com starttijd:  11.45 uur startplaats:  Station Vorden […] Lees verder »

Zwolle Pride 2023

Vrijdag 25 augustus (Queen of the East Verkiezing om 20.00 uur) Zaterdag 26 augustus (Pride Parade – Gespreksplein – Pride Mainstage) Zondag 27 augustus (Pride Gespreksplein – Pride in Concert) In Zwolle wordt het laatste weekeinde van augustus voor de derde keer Zwolle Pride gehouden. De Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het […] Lees verder »

IJssel Dykes Winterwandeling op 17 februari

Op zaterdag 17 februari organiseren de IJssel Dykes een mooie Winter(tijd)Wandeling. De route en aanvangstijd volgen binnenkort, maar je kunt je wel alvast aanmelden via ijsseldykes@cocdeventer.nl. Deze wandeling komt in plaats van de vaste wandelavonden op de donderdagavond; deze komen te vervallen.     Lees verder »

Roze Wandeling – COC IJsselstreek – periode 1984-2005

In 1984 was de opening in aanwezigheid van burgemeester Posthuma. Een week na de opening gingen er stenen door de ruit door jongeren van een nabijgelegen jongerencentrum. Ook tijdens de Nieuwjaarsviering op 1 januari 1988 was het raak; er gingen stenen door twee ramen en een groepje jongens viel bij de ingang het publiek lastig. […] Lees verder »

Roze Wandeling – COC Deventer – periode 2005-2015

Doordat de ingang nu veel zichtbaarder was speelde het COC meer in op de activiteiten in de binnenstad. Dat was een belangrijke stap voorwaarts voor velen; een ingang direct aan het grote uitgaansplein; zichtbaar en niet weggestopt in een achterafstraatje. De oude kelder, die daarvoor door andere verenigingen voor SM-activiteiten gebruikt was, werd omgeturnd in […] Lees verder »

Roze Wandeling 06 Brink 64a – Café Face It

COC in de jaren 2005 – 2015 Loop terug de Assenstraat uit en ga direct om de hoek links naar Brink 64a.     Het pand aan de Assenstraat was inmiddels zwaar verouderd en ook was de huurprijs flink gestegen. COC Deventer ging op zoek naar een nieuwe locatie maar bleef uiteindelijk dicht bij huis. […] Lees verder »

Roze Wandeling – Het Eurovisie COC-festival

Van 1995 tot 2002 werd in het COC-café aan de Assenstraat ieder voorjaar het Eurovisie COC-festival gehouden, een parodie-avond rondom het bij homo’s zeer populaire Eurovisie Songfestival. Deelnemers baseerden hun act op een origineel songfestivalnummer om daar vervolgens iets geheel anders mee te doen. Van 2003 tot 2008 vond dit festival plaats in Theatercafé Bouwkunde […] Lees verder »

Roze Wandeling – Roze Kast en Filmavonden

Vanaf 1985 tot 1993 had het COC in haar eigen pand een bibliotheek genaamd ‘De Vriendschap’. Na een grote verbouwing in 1996 en ook met de verhuizing naar de Brinkzijde kreeg een nieuwe bibliotheek een prominente plek binnen het COC-café. Vanaf 2012 staat deze collectie in de Roze Kast van de Centrumbibliotheek, aangevuld met nieuwe […] Lees verder »

Roze Wandeling 07 Brink 70 – Voormalige Bibliotheek

Over Roze Kasten en het Songfestival Loop verder de Brink op richting de Wilhelminafontein en stop bij Brink 70.     Op deze locatie was tot 2018 de Openbare Bibliotheek gevestigd, voordat deze verhuisde naar het nieuw gebouw aan de Stromarkt. Vanaf 2009 werkt COC Deventer met de Bibliotheek samen om tal van roze activiteiten […] Lees verder »

Roze Wandeling 08 Brink 89 – Het Penninckshuis

De ‘Coming Out Church’ Vervolg de wandeling door de Brink aan uw linkerhand te volgen. Voorbij het Deventer Koekhuisje gaat u linksaf en zo loopt u tegen het Penninckshuis aan op nummer 89.     Achter deze gevel bevindt zich nu de VVV en de Remonstrantse Geloofsgemeenschap. In 1974 werden in dit gebouw de toespraken […] Lees verder »

Roze Wandeling 09 Bergstraat 19 – Huis De Papegaai

De ‘Sinterklaasmoord’ Steek de Brink over richting de Wilhelminafontein en ga vervolgens de Bergstraat in. Stop bij het pand aan de linkerkant met de houtgesneden papegaai boven de deur.     Onder was de woning van Hugo Bootsma, een oud-topman van uitzendketen Randstad. In Deventer was deze alleenstaande 46-jarige man een graag geziene gast in […] Lees verder »

Roze Wandeling 10 Golstraat 12 – Gaycafé De Écurie

De ‘Paardenstal’ Loop terug naar de Brink, houdt rechts aan, ga langs de voormalige Luxorbioscoop en ga daar de Golstraat in. Stop bij nummer 12.     In 2004 werd Deventer verrijkt met het commerciële Gay-café ‘De Écurie’, o.a. gestart door voormalig COC café-coördinator Martin. De Franse naam, welke ‘paardenstal’ betekend, was een verwijzing naar […] Lees verder »

Roze Wandeling 11 Hoek Keizerstraat-Pikeursbaan – Gedempte Gracht urinoir

Urinoir bij de Paardenstallen Loop de Golstraat verder uit, sla linksaf en steek de Walstraat over. Ga de overdekte steeg in gelijk rechts en ga via de trap naar beneden*. Loop het paadje door en ga rechts de Geert Grootestraat in. Sla aan het einde linksaf de Pikeursbaan in. Stop aan het einde bij de […] Lees verder »

Roze Wandeling 12 Op de Keizer 28 – Café Leerink

Achterin de bar bij ‘Moeke’ Leerink Ga linksaf de Keizersstraat, steek deze over en loop richting Brink. Ga de eerste weg rechtsaf (deze heet nog Keizerstraat) en loop door naar Op de Keizer. Ga door tot voorbij de achterzijde van de HEMA (rechts is de parkeergarage). Stop bij Op de Keizer 28, cybershop Bull’s.   […] Lees verder »

Roze Wandeling – Homo-Ontmoetingsplaatsen

Het fenomeen ‘homo-ontmoetingsplaats’ is niet iets van de laatste tijd. Al voor de 17e en 18e bestaat er documentatie over ‘banen’ in de Nederlanden, zoals het Haagse Bos en het Lange Voorhout in Den Haag en bij de Dom in Utrecht. Het Engelse woord ‘cruising’ én het Nederlandse woord ‘baan’ voor de plaats waar seksuele […] Lees verder »

Roze Wandeling 13 Achter de Broederen – Urinoir

Loeren bij de kerk Ga iets terug en sla rechts de Smidsgang in. Loop deze uit en ga in de Smedenstraat naar rechts. Vervolg deze tot je bij een kruispunt komt en ga daar linksaf Achter de Broederen in. Blijf aan de linkerzijde en stop aan de zijkant van de Broederenkerk.     Hier stond, […] Lees verder »

Roze Wandeling 14 Broederenstraat 18 en 20 – Broederenkerk

Kussen bij de Kerk Loop om de hoek naar de voorkant van de Broederenkerk.     Na de jaren ’70, waar nog veel achter gesloten deuren gebeurde, vonden in de jaren ’80 vooral jongeren dat het COC meer naar buiten moest treden. Zo was er een Roze Fietskaravaan door de regio en een voorlichtingskraam op […] Lees verder »

Roze Wandeling 15 Hoek Tibbensteeg-Bruijnssteeg – Vrouwenhuis

Activiteiten voor Vrouwen Loop tegenover de Broederenkerk de Engestraat in, loop deze uit en sla dan rechts de Nieuwstraat in. Vervolg deze tot de eerste straat links, de Tibbensteeg. Ga hier in tot de eerste straat rechts, de Bruijnssteeg.   Hier op de hoek (ingang Bruijnssteeg 2) zat vanaf begin jaren ’80 het tweede vrouwenhuis […] Lees verder »

Roze Wandeling – Roze woongroepen

Er waren ook twee lesbische woongroepen in Deventer. Die zijn destijds gestart vanuit het idee om idealen ook in het dagelijks leven vorm te geven. Van 1983 tot 1987 was er woongroep Springbalsemien aan de Alexander Hegiusstraat (buiten het stadcentrum). De hoofdbewoonster was gescheiden en kon het huis houden. Voordat de woongroep van start ging […] Lees verder »

Roze Wandeling 16 – Papenstraat 117-125 – Homowoongroep De Spekkert

Over Roze Woongroepen Loop de Bruijnssteeg verder door tot deze overgaat in de Papenstraat. Stop bij het huizencomplex 117-125 links (met trap naar boven).     Hier zat van 1985 tot 2006 de homowoongroep de Spekkert. Eerder was in dit pand een snoepwinkel gevestigd met een zeer zuinige eigenaar. Vanwege dat ‘opspekken’ werd hij door […] Lees verder »

Roze Wandeling – Steekpartij in het Park

Forum tegen Potenrammerij In het Rijsterborgherpark (ook wel ‘Oude Planstoen’ genoemd) bij het station hebben zich midden jaren ’80 ook enkele bekende gevallen van potenrammerij plaatsgevonden. Op 30 juli 1986 werd een drietal mannen slachtoffer van, waarbij één van hen ook nog een messteek in de rug opliep. Omdat dit niet het eerste incident was, […] Lees verder »

Roze Wandeling 17 Molenstraat – Appartement Hebib

Geweld tegen homo´s Loop de Papenstraat iets verder uit; steek linksaf een kleine rotonde over en loop de Molenstraat in. Loop deze straat door tot bijna het begin. Stop rechts bij de ingang van nummers 1 t/m 9 (bijna bij het Muggeplein).     In dit appartement woonde de 53-jarige Bosnische vluchteling Muharem Hebib. Muharem, […] Lees verder »

Roze Wandeling 18 Muggeplein 9 – ‘De Fermerie’

Locatie voor Ladies en Roze 50plussers Loop iets verder door naar het Muggeplein, tot nummer 9, de Fermerie. Het is het pand rechts met een binnenpleintje.     In dit buurthuis v0nden van juli 2015 tot juni 2022 diverse bijeenkomsten plaats sinds COC Deventer geen eigen café meer had. De 50plusgroep van COC Deventer heeft […] Lees verder »

Roze Wandeling – Mau van Spiegel

Maurits Theodoor van Spiegel (Deventer 1904 – Amsterdam 1980) had vanaf 1929 een dansschool op de Nieuwe Markt in Deventer. Hij woonde daar ook, samen met zijn moeder, na het overlijden van zijn vader, die vlak daarnaast een slagerij had. Mau van Spiegel was een bijzondere verschijning in Deventer. Iedereen kende hem vanwege zijn opvallend […] Lees verder »

Roze Wandeling 19 Noorderbergstraat – Dansschool van Spiegel

Een opvallende verschijning Steek het Muggeplein schuin over en ga rechts de Noordenbergstraat in. Loop deze bijna tot het einde door.     Op de locatie waar de achterzijde van MIMIK (nieuwe theater & Filmhuis) is gesitueerd was van 1929 tot de gedwongen sluiting in 1941 de dansschool van Maurits Theodoor van Spiegel gevestigd. Van […] Lees verder »

Roze Wandeling 20 Nieuwe Markt 39 – Deventer Bookshop

Nederlands langstzittende seksshopbaas Loop de Nieuwe Markt verder door, steek over en ga rechts de Vispoortstraat in richting Welle en rivier de IJssel.     De naam Deventer Bookshop stamt uit de jaren zeventig, toen in de zaak ook ‘keurige’ bladen als Libelle en Panorama te verkrijgen waren. Net als de legendarische seksbladen Tuk en […] Lees verder »

Roze Wandeling 21 Welle Vestingstoren – ´Guys and Dolls´ en ´Tower´

Gaycafé´s aan de IJssel Loop verder richting Welle, ga daar naar links en blijf aan de bebouwde kant. Stop bij de ronde vestingstoren.     Vroeger zat hier bovenin met een dakterras hotel-restaurant Bellevue. Later zat hier een café dat bij een homopubliek in trek was; het bestond onder diverse namen zoals ‘Guys and Dolls’, […] Lees verder »

Roze Wandeling 22 – Grote Kerkhof

Roze Zaterdagen in Deventer Loop verder de Welle door en sla de eerste straat linksaf. Dit is de Duimpoort. U komt nu op het Grote Kerkhof. Hier was het grote podium voor de manifestatie voor de eerste Roze Zaterdag in Deventer (1997). Onder de artiesten waren Anneke Grönloh en Ruth Jacott. Deze Roze Zaterdag viel […] Lees verder »

Roze Wandeling – Deventer Samenlevingsbevestiging

Deventer zet eerste stap richting ‘homohuwelijk’ In 1991 werd in het Stadhuis van Deventer de eerste samenlevingsbevestiging in Nederland – en eigenlijk in de wereld (!) – tussen twee mensen van hetzelfde geslacht gesloten. Dit was de voorloper van het geregistreerde partnerschap en later het zogenaamde ‘homohuwelijk’. Dit betrof de dames Janna en Pauly. Een […] Lees verder »

Roze Wandeling 23 – Stadhuis en Landshuis

Eerste stap naar ‘homohuwelijk’ gezet in Roze Hanzestad Loop het Grote Kerkhof verder door en blijf aan de rechterzijde. Stop bij het grote gebouw net voorbij de Polstraat. Dit is het Stadhuis. Stadhuis Het Stadhuis (het witte pand met de pilaren) vormt nu één geheel met het naastgelegen Landshuis en het nieuwe Stadskantoor. Voorheen was […] Lees verder »

Roze Wandeling 24 – Verzetsmonument

COC neemt deel aan jaarlijkse Dodenherdenking Loop iets verder en aan de zijkant van de Lebuïnuskerk ziet u het Verzetsmonument, tegenover de ingang van het huidige stadskantoor.   Vanaf 1980 neemt het COC officieel deel aan de jaarlijkse dodenherdenking en legt dan een krans. Oorsprong van deze deelname is de intentie om in 1980 een […] Lees verder »

Roze Wandeling – Roze Driehoek

Van vervolgingslabel tot geuzenteken De roze driehoek was oorspronkelijk één van de merktekens in Duitse concentratiekampen en werd gebruikt als herkenningsteken voor de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de jaren zeventig werd de roze driehoek een geuzenteken voor de homobeweging in hun strijd voor acceptatie en gelijke rechten. In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog was er geen enkele aandacht […] Lees verder »

Roze Wandeling – Wethouder Bernard Duimel

Openlijk homoseksuele loco-burgemeester De openlijk homoseksuele Bernard Duimel begon als wethouder in 1974 en stopte in 1988 als locoburgemeester. Daarna werd hij voorzitter van de VVV. Hij was opgeleid als sociaal-cultureel werker en kwam als raadslid voor de PvdA in de politiek terecht. Ook zijn bij hem wel eens ruiten ingegooid, maar hij laat in […] Lees verder »

Roze Wandeling – 25 Grote Poot en Kleine Poot

Selfiemoment Loop het Grote Kerkhof uit tot het kruispunt. Aan de rechterkant is de Grote Poot en links daarvan (achter de kerk) ligt de Kleine Poot.   Voor de mannen is er nu gelegenheid om een roze selfie te maken bij de straatnaamborden Grote Poot en Kleine Poot (de keuze is aan u). Over deze […] Lees verder »

Roze Wandeling 26 Grote Overstraat 24 – Seksshop ´Ero Visie´

Filmzaaltje met Sauna Loop verder de Grote Poot door en een klein stukje Korte Assenstraat. Ga links de Vleeshouwerstraat in en daarna weer linksaf in de Kleine Overstraat. Dan de eerste straat rechts (dit is de Treurnietsgang) en sla aan het einde daarvan weer rechtsaf. U bent nu in de Grote Overstraat. Loop richting Brink […] Lees verder »

Roze Wandeling – Het COC in ‘De Bokking’ (1974-1983)

Activiteiten aan de Bokkingshang In het COC-pand aan de Bokkingshang werden voor het eerst activiteiten voor ‘homofiele’ vrouwen georganiseerd; het woord lesbisch werd nog niet gebruikt. Daarnaast werd het werkgroepenberaad ingesteld (wat nog steeds bestaat) om naast de goedlopende avonden in De Bokking ook voorlichting en andere activiteiten te gaan organiseren. In 1976 werden de […] Lees verder »

Roze Wandeling 05 Assenstraat 151 – De Blauwe Steen

COC in de jaren 1984 – 2005 Loop nu dezelfde route terug, de Zandpoort weer in, en ga dan de eerste straat in links, de Boterstraat. Loop aan het einde rechtdoor de Assenstraat in, tot het eerste pand rechts, bij de deur naast de brievenbussen van 143 t/m 147. Dit was indertijd de ingang van […] Lees verder »

Roze Wandeling 04 Bokkingshang 19 – Trefcentrum ‘De Bokking’

Het COC in de jaren 1974-1983 Ga terug naar de Brink via de Rijkmanstraat en sla linksaf. Dit is de Zandpoort. Loop verder richting IJssel en ga links om de hoek bij het Indiaas restaurant. U loopt nu de Bokkingshang in (met de bekende dames). Stop bij nummer 19.   Na het gebruik van het […] Lees verder »

Inleiding op de Roze Wandeling Deventer

  Het ontstaan van het COC in Deventer Ga naar het begin van de Roze Wandeling. De oorsprong van het latere COC ligt bij de in 1946 in Amsterdam opgericht Shakespeare Club. Deze kreeg in 1949 de naam C.O.C. (toen nog met puntjes) oftewel het Cultuur- en Ontspanning Centrum. Want in het naoorlogse Nederland was homoseksualiteit […] Lees verder »

Roze Wandeling 03 Rijkmanstraat 10 – Vrijmetselaarsloge

Keldercafé voor Mannen Ga terug naar de Brink en loop richting de IJssel (u ziet de brug). Loop verder tot de eerste straat links en ga daar de Rijkmanstraat in. Stop bij nummer 10. Links aan de zijkant van de loge zit een trap naar beneden. Sinds 2017 zijn in het kelderbarretje de maandelijkse Men […] Lees verder »

Roze Wandeling 02 Menstraat 2 – Club 30-2

Eerste COC-locatie om ‘homofiel’ te kunnen dansen Loop nu richting de Waag en blijf aan de linkerzijde van het plein. Ga net voor pand Brink 30 de Menstraat in. Stop bij nummer 2.   Vanaf 1972 kon de Werkgroep Stedendriehoek (wat later het COC in Deventer zou worden) op de begane grond (ingang Mensstraat 2) […] Lees verder »

Roze Wandeling Deventer – Plattegrond

  Locaties met nummer:   01 Brink en Wilhelminafontein Over Sodomieten en een ondergronds toilet 02 Menstraat 2 – Locatie Club 30-2 Homofiel dansen’ in eerste pand COC 03 Rijkmanstraat 10 – Vrijmetselaarsloge Keldercafé voor Mannen 04 Bokkingshang 19 – Trefcentrum de Bokking Periode 1974 – 1983 05 Assenstraat 151 – De Blauwe Steen COC […] Lees verder »

Roze Wandeling 01 – Brink en Wilhelminafontein

Over Sodomieten en een ondergronds toilet Ga naar de Wilhelminafontein op de Brink. Dit is het startpunt van deze wandeling. Nummers komen overeen met de plattegrond Het Brink is het hart van de stad Deventer en hier bevond zich ook het Gerechtshof (pand Brink 12). Hier werden na veroordeling de opgelegde straffen ten uitvoering gebracht. Op […] Lees verder »

Zedenzaak rond Mau van Spiegel (1931)

Dansleraar en ontwerper van decors, Mau van Spiegel (1904 Deventer- 1980 Amsterdam) werd in 1931 in de ondergrondse toiletten onder de Wilhelminafontein op heterdaad betrapt door een politieagent. Hij had in Deventer een dansschool en speelde van jongs af aan al in de Deventer Joodse Toneelvereniging. Iedereen in Deventer wist dat hij homo was. Hier […] Lees verder »

Sodomieten

In het Deventer stadsrecht van 1642 stond op verkrachting, bloedschande en sodomie de doodstraf. Van één sodomiet is bekend dat deze in 1781 is veroordeeld tot verbanning uit de provincie Groningen: Rudolphus, een in die stad woonmachtige nazaat uit de Deventer muntmeesters- en drukkersfamilie Marinus. Weer een ander familielid had later drukkerij de Lange. Een […] Lees verder »

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid