Wandelen
IJssel Dykes Winterwandeling op 17 december
Op zondag 17 december organiseren de IJssel Dykes een mooie Winter(tijd)Wandeling. De tocht voert over Wandelroute N70 bij Nijmegen. De start van de wandeling is om 10.30 uur vanaf Hotel ‘t Spijker (Rijksstraatweg 191 – Beek-Ubbergen). Deze wandeling komt in plaats van de vaste wandelavonden op de donderdagavond; deze komen te vervallen. Vervoer en […] Lees verder »
Second Sunday – Wandeling rond Ede
Zondag 10 december wandelt Vrouwenwandelgroep Second Sunday een mooie rondwandeling vanuit station Ede-Centrum. Het is een fraaie en afwisselende wandeling over hei en door bossen. Aan het begin is er horeca en ook op twee-derde van de wandeling. De naam van de wandeling is de Trage Tocht Ede en voert over Sysselt, de Ederheide en het […] Lees verder »
IJssel Dykes Winterwandeling – Nijmegen
Op zondag 17 december organiseren de IJssel Dykes een mooie Winter(tijd)Wandeling. De tocht voert over Wandelroute N70 bij Nijmegen. De start van de wandeling is om 10.30 uur vanaf Hotel ‘t Spijker (Rijksstraatweg 191 – Beek-Ubbergen). Deze wandeling komt in plaats van de vaste wandelavonden op de donderdagavond; deze komen te vervallen. Vervoer en […] Lees verder »
Second Sunday – Vrouwenwandelgroep
Iedere tweede zondag van de maand is er een mooie wandeling voor vrouwen. Zodra de locatie en aanvangstijd bekend zijn wordt dit in dit bericht toegevoegd. Onze vraag is wie wil er een wandeling organiseren, zodat de organisatie op meer vrouwen steunt. We plannen per maand zodat er in de loop van het jaar ook […] Lees verder »
Second Sunday – Wandeling rond Hackfort (Vorden)
Op zondag 12 november is er weer een mooie wandeling voor vrouwen. We wandelen een rondje over het Landgoed Hackfort. Het is een afwisselende wandeling langs bos en akkers en er is horeca onderweg. Voor wie mee wil lopen kan zich aanmelden uiterlijk op vrijdag 10 november via lesbischactief2@hotmail.com starttijd: 11.45 uur startplaats: Station Vorden […] Lees verder »
Zwolle Pride 2023
Vrijdag 25 augustus (Queen of the East Verkiezing om 20.00 uur) Zaterdag 26 augustus (Pride Parade – Gespreksplein – Pride Mainstage) Zondag 27 augustus (Pride Gespreksplein – Pride in Concert) In Zwolle wordt het laatste weekeinde van augustus voor de derde keer Zwolle Pride gehouden. De Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het […] Lees verder »
Roze Wandeling – Mau van Spiegel
Maurits Theodoor van Spiegel (Deventer 1904 – Amsterdam 1980) had vanaf 1929 een dansschool op de Nieuwe Markt in Deventer. Hij woonde daar ook, samen met zijn moeder, na het overlijden van zijn vader, die vlak daarnaast een slagerij had. Mau van Spiegel was een bijzondere verschijning in Deventer. Iedereen kende hem vanwege zijn opvallend […] Lees verder »
Roze Wandeling 19 Noorderbergstraat – Dansschool van Spiegel
Een opvallende verschijning Steek het Muggeplein schuin over en ga rechts de Noordenbergstraat in. Loop deze bijna tot het einde door. Op de locatie waar de achterzijde van MIMIK (nieuwe theater & Filmhuis) is gesitueerd was van 1929 tot de gedwongen sluiting in 1941 de dansschool van Maurits Theodoor van Spiegel gevestigd. Van […] Lees verder »
Roze Wandeling 20 Nieuwe Markt 39 – Deventer Bookshop
Nederlands langstzittende seksshopbaas Loop de Nieuwe Markt verder door, steek over en ga rechts de Vispoortstraat in richting Welle en rivier de IJssel. De naam Deventer Bookshop stamt uit de jaren zeventig, toen in de zaak ook ‘keurige’ bladen als Libelle en Panorama te verkrijgen waren. Net als de legendarische seksbladen Tuk en […] Lees verder »
Roze Wandeling 21 Welle Vestingstoren – ´Guys and Dolls´ en ´Tower´
Gaycafé´s aan de IJssel Loop verder richting Welle, ga daar naar links en blijf aan de bebouwde kant. Stop bij de ronde vestingstoren. Vroeger zat hier bovenin met een dakterras hotel-restaurant Bellevue. Later zat hier een café dat bij een homopubliek in trek was; het bestond onder diverse namen zoals ‘Guys and Dolls’, […] Lees verder »
Roze Wandeling 22 – Grote Kerkhof
Roze Zaterdagen in Deventer Loop verder de Welle door en sla de eerste straat linksaf. Dit is de Duimpoort. U komt nu op het Grote Kerkhof. Hier was het grote podium voor de manifestatie voor de eerste Roze Zaterdag in Deventer (1997). Onder de artiesten waren Anneke Grönloh en Ruth Jacott. Deze Roze Zaterdag viel […] Lees verder »
Roze Wandeling – Deventer Samenlevingsbevestiging
Deventer zet eerste stap richting ‘homohuwelijk’ In 1991 werd in het Stadhuis van Deventer de eerste samenlevingsbevestiging in Nederland – en eigenlijk in de wereld (!) – tussen twee mensen van hetzelfde geslacht gesloten. Dit was de voorloper van het geregistreerde partnerschap en later het zogenaamde ‘homohuwelijk’. Dit betrof de dames Janna en Pauly. Een […] Lees verder »
Roze Wandeling 23 – Stadhuis en Landshuis
Het bestuurlijke centrum van de Roze Hanzestad Loop het Grote Kerkhof verder door en blijf aan de rechterzijde. Stop bij het grote gebouw net voorbij de Polstraat. Dit is het Stadhuis. Stadhuis Het Stadhuis (het witte pand met de pilaren) vormt nu één geheel met het naastgelegen Landshuis en het nieuwe Stadskantoor. Voorheen was dit […] Lees verder »
Roze Wandeling 24 – Verzetsmonument
COC neemt deel aan jaarlijkse Dodenherdenking Loop iets verder en aan de zijkant van de Lebuïnuskerk ziet u het Verzetsmonument, tegenover de ingang van het huidige stadskantoor. Vanaf 1980 neemt het COC officieel deel aan de jaarlijkse dodenherdenking en legt dan een krans. Oorsprong van deze deelname is de intentie om in 1980 een […] Lees verder »
Roze Wandeling – Roze Driehoek
Van vervolgingslabel tot geuzenteken De roze driehoek was oorspronkelijk één van de merktekens in Duitse concentratiekampen en werd gebruikt als herkenningsteken voor de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de jaren zeventig werd de roze driehoek een geuzenteken voor de homobeweging in hun strijd voor acceptatie en gelijke rechten. In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog was er geen enkele aandacht […] Lees verder »
Roze Wandeling – Wethouder Bernard Duimel
Openlijk homoseksuele loco-burgemeester De openlijk homoseksuele Bernard Duimel begon als wethouder in 1974 en stopte in 1988 als locoburgemeester. Daarna werd hij voorzitter van de VVV. Hij was opgeleid als sociaal-cultureel werker en kwam als raadslid voor de PvdA in de politiek terecht. Ook zijn bij hem wel eens ruiten ingegooid, maar hij laat in […] Lees verder »
Roze Wandeling – 25 Grote Poot en Kleine Poot
Selfiemoment Loop het Grote Kerkhof uit tot het kruispunt. Aan de rechterkant is de Grote Poot en links daarvan (achter de kerk) ligt de Kleine Poot. Voor de mannen is er nu gelegenheid om een roze selfie te maken bij de straatnaamborden Grote Poot en Kleine Poot (de keuze is aan u). Over deze […] Lees verder »
Roze Wandeling 26 Grote Overstraat 24 – Seksshop ´Ero Visie´
Filmzaaltje met Sauna Loop verder de Grote Poot door en een klein stukje Korte Assenstraat. Ga links de Vleeshouwerstraat in en daarna weer linksaf in de Kleine Overstraat. Dan de eerste straat rechts (dit is de Treurnietsgang) en sla aan het einde daarvan weer rechtsaf. U bent nu in de Grote Overstraat. Loop richting Brink […] Lees verder »
Roze Wandeling – Het COC in ‘De Bokking’ (1974-1983)
Activiteiten aan de Bokkingshang In het COC-pand aan de Bokkingshang werden voor het eerst activiteiten voor ‘homofiele’ vrouwen georganiseerd; het woord lesbisch werd nog niet gebruikt. Daarnaast werd het werkgroepenberaad ingesteld (wat nog steeds bestaat) om naast de goedlopende avonden in De Bokking ook voorlichting en andere activiteiten te gaan organiseren. In 1976 werden de […] Lees verder »
Roze Wandeling 05 Assenstraat 151 – De Blauwe Steen
COC in de jaren 1984 – 2005 Loop nu dezelfde route terug, de Zandpoort weer in, en ga dan de eerste straat in links, de Boterstraat. Loop aan het einde rechtdoor de Assenstraat in, tot het eerste pand rechts, bij de deur naast de brievenbussen van 143 t/m 147. Dit was indertijd de ingang van […] Lees verder »
Roze Wandeling 04 Bokkingshang 19 – Trefcentrum ‘De Bokking’
Het COC in de jaren 1974-1983 Ga terug naar de Brink via de Rijkmanstraat en sla linksaf. Dit is de Zandpoort. Loop verder richting IJssel en ga links om de hoek bij het Indiaas restaurant. U loopt nu de Bokkingshang in (met de bekende dames). Stop bij nummer 19. Na het gebruik van het […] Lees verder »
Inleiding op de Roze Wandeling Deventer
Het ontstaan van het COC in Deventer Ga naar het begin van de Roze Wandeling. De oorsprong van het latere COC ligt bij de in 1946 in Amsterdam opgericht Shakespeare Club. Deze kreeg in 1949 de naam C.O.C. (toen nog met puntjes) oftewel het Cultuur- en Ontspanning Centrum. Want in het naoorlogse Nederland was homoseksualiteit […] Lees verder »
Roze Wandeling 03 Rijkmanstraat 10 – Vrijmetselaarsloge
Keldercafé voor Mannen Ga terug naar de Brink en loop richting de IJssel (u ziet de brug). Loop verder tot de eerste straat links en ga daar de Rijkmanstraat in. Stop bij nummer 10. Links aan de zijkant van de loge zit een trap naar beneden. Sinds 2017 zijn in het kelderbarretje de maandelijkse Men […] Lees verder »
Roze Wandeling 02 Menstraat 2 – Club 30-2
Eerste COC-locatie om ‘homofiel’ te kunnen dansen Loop nu richting de Waag en blijf aan de linkerzijde van het plein. Ga net voor pand Brink 30 de Menstraat in. Stop bij nummer 2. Vanaf 1972 kon de Werkgroep Stedendriehoek (wat later het COC in Deventer zou worden) op de begane grond (ingang Mensstraat 2) […] Lees verder »
Roze Wandeling Deventer – Plattegrond
Locaties met nummer: 01 Brink en Wilhelminafontein Over Sodomieten en een ondergronds toilet 02 Menstraat 2 – Locatie Club 30-2 ‘Homofiel dansen’ in eerste pand COC 03 Rijkmanstraat 10 – Vrijmetselaarsloge Keldercafé voor Mannen 04 Bokkingshang 19 – Trefcentrum de Bokking Periode 1974 – 1983 05 Assenstraat 151 – De Blauwe Steen COC in […] Lees verder »
Roze Wandeling 01 – Brink en Wilhelminafontein
Over Sodomieten en een ondergronds toilet Ga naar de Wilhelminafontein op de Brink. Dit is het startpunt van deze wandeling. Nummers komen overeen met de plattegrond Het Brink is het hart van de stad Deventer en hier bevond zich ook het Gerechtshof (pand Brink 12). Hier werden na veroordeling de opgelegde straffen ten uitvoering gebracht. Op […] Lees verder »
Zedenzaak rond Mau van Spiegel (1931)
Dansleraar en ontwerper van decors, Mau van Spiegel (1904 Deventer- 1980 Amsterdam) werd in 1931 in de ondergrondse toiletten onder de Wilhelminafontein op heterdaad betrapt door een politieagent. Hij had in Deventer een dansschool en speelde van jongs af aan al in de Deventer Joodse Toneelvereniging. Iedereen in Deventer wist dat hij homo was. Hier […] Lees verder »
Sodomieten
In het Deventer stadsrecht van 1642 stond op verkrachting, bloedschande en sodomie de doodstraf. Van één sodomiet is bekend dat deze in 1781 is veroordeeld tot verbanning uit de provincie Groningen: Rudolphus, een in die stad woonmachtige nazaat uit de Deventer muntmeesters- en drukkersfamilie Marinus. Weer een ander familielid had later drukkerij de Lange. Een […] Lees verder »