• Evenementen

Zutphen Pride is belangrijk: 'We moeten ons laten zien!'

Combinatie kerk en Pride

Combinaties die je misschien niet zo snel zou verwachten staan op het programma op 8 juni. Zo is er een Pride Kerkdienst. ,,Dat vonden we wel spannend. Ik heb niet zulke positieve ervaringen met de kerk gehad in mijn jeugd. Ik was dus een beetje terughoudend in het begin”, zegt Vogelaar.

Na om tafel te hebben gezeten met de dominee uit Warnsveld, die de kerkdienst gaat leiden, ging hij toch overstag. ,,Het heeft ons prettig verrast hoe open ze zijn en hoe zij het programma samen met ons vorm wilden geven”, zegt de Zutphenaar. ,,Mensen uit de LGBTQ-gemeenschap horen er gewoon bij in zijn kerk. Het heeft mij wel verrast dat die kerken er ook zijn.”

Hoe ziet zo’n Pride Kerkdienst eruit? ,,Het blijft een kerkdienst, met overdenkingen, muziek en gebed. Maar het thema pride komt duidelijk terug in de muziek en in wat er gezegd wordt.”

Aanwezigen bij de kerkdienst lopen na de dienst mee in de Pride Walk, die door het centrum van Zutphen gaat. Voor Vogelaar hét hoogtepunt van de dag. ,,Ik kwam op het idee voor een Pride in Zutphen omdat ik dat voor de eerste keer meemaakte tijdens mijn eigen coming out toen ik in Utrecht woonde. De Pride is dan een hele toegankelijke en laagdrempelige manier om je bij de community aan te sluiten. Toen ik Zutphen kwam dacht ik: ‘dat hoort hier ook’.

Het doel is acceptatie van leden van de LGBTQ-gemeenschap. En om incidenten zoals zondag in Zutphen bij het regenboogpad te voorkomen. ,,Mensen denken dat leden van de LGBTQ-gemeenschap alleen in de Randstad zitten. Maar ook hier zijn we. Het is belangrijk om daar aandacht voor te vragen en dat begint met jezelf te laten zien.”

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid