1977-1980 – Kom op voor je Roze Rechten!
Hoewel het eerst niet lukte in 1972 beginnen vanaf 1977 ook daadwerkelijk activiteiten in Zwolle te ontstaan; in het begin als gespreksgroep en in 1977 als werkgroep van de afdeling COC IJsselstreek. In februari 1978 neemt een groot aantal mensen uit Arnhem (van waaruit COC IJsselstreek is ontstaan), Deventer en Zwolle (ontstaan vanuit COC IJsselstreek) deel aan een vormingsweekend in centrum de Hunneschans (nabij Uddel). Een weekend lang wordt er gediscussieerd over het thema Homoseksualiteit en Confrontatie.
In 1977 is er grote ophef over uitlatingen van de Amerikaanse puritiste Anita Bryant, waarna op 25 juni 1977 in Amsterdam de eerste grote homo-demonstratie in Nederland wordt gehouden. Vanaf 1978 groeit deze laatste zaterdag in juni uit tot de Roze Zaterdag. In april 1979 was er zelfs enkele maanden eerder een gelegenheids-Roze Zaterdag in Roermond, gericht tegen de standpunten van Bisschop Gijsen.
Vanuit Deventer werd er actief deelgenomen aan deze demonstraties.
Anekdote: De reis naar Roermond
Op voordelige meermanskaarten reisden we af naar Roermond om samen met duizenden anderen te demonstreren tegen uitspraken van bisschop Gijsen. Zo’n treinreis naar een demonstratie vergeet je nooit meer. Hoe dichter je bij Roermand komt hoe gezelliger het wordt. In Utrecht wijst een vriendelijke conducteur ons de roze-driehoek-speldjestrein naar het zuiden aan. In Eindhoven stapt een groep in die zich te midden van oudere dames begint optemaken. Kinderen die nieuwsgierig dichter bij komen worden door hun ouders of begeleiders onmiddellijk terug gehaald. En in Roermond zit alles mee, zelfs het weer. (april 1979)
Anekdote: Yankee Go Homo
En in januari 1980 staan we met een groep Deventenaren te blauwbekken in Den Haag voor de Amerikaans ambassade. Naar Den Haag nemen we ook spandoeken mee. ‘Yankee go homo’ en ‘Wij zijn sprakeloos!’ stond er op. Ook weer zo’n gezellige treinreis waar medepassagiers zich verbaast afvragen wat er toch zo vrolijk is aan demonstreren.
Eind 1977 maakt een VARA-televisieploeg opnames in De Bokking voor een programma over homoseksualiteit en de opnames worden op 2 februari 1979 uitgezonden. Hierdoor krijgt het COC veel aandacht in de plaatselijke pers, waaronder dit artikel uit het Deventer Dagblad van 28 januari 1978:
VARA snoeit tv-kus van Deventer homosexuelen
Deventer – De VARA heeft fors geknipt in de televisiekus van de Deventer homosexuele vrienden Ab Kranenburg en Chris Breman. De kus, die een halve minuut duurde, was sluitstuk van het tv-programma Op zoek, dat donderdagavond 2 februari wordt uitgezonden en geheel gewijd is aan discriminatie van homosexuelen. De intimiteit van de Deventer homo’s, bedoeld als test voor de verdraagzaamheid van de kijkers, is teruggebracht tot negen seconden.
Commentaar van Maria Meijer van de VARA-persdienst: “De zoen was van erotische aard en erg lang. Wim Bosboom heeft er als groepsleider in goed overleg met de programmamakers een stuk afgehaald. Men vond de lange duur niet zo functioneel. Het programma vraagt begrip voor de positie van de homo’s. Mensen die nog tot dat begrip moeten worden overgehaald krijg je met zo’n kus net niet over de streep, zijn we bang.”
De beslissing is genomen naar aanleiding van een voorvertoning voor de pers. Wim Bosboom zag het programma toen voor het eerst.
Latere negatieve perspublicaties zijn niet van invloed geweest, evenmin de vrees voor een stroom van bedankjes van leden, aldus Maria Meijer.
Bekijk de VARA-documentaire ‘Op Zoek Naar…’ uit 1977 via deze link (YouTube).