Het voorlichtingsteam van COC Deventer maakt seksuele diversiteit bespreekbaar!

Wanneer je lesbisch, homo, bi, trans, of intersexe bent, (oftewel deel van de LHBTI community), kan het ingewikkeld zijn om hierover uit de kast te komen, uit angst voor negatieve reacties.

In 2021 heeft het Sociaal Cultureel Planbureau een onderzoek gepubliceerd, waarin onder andere naar voren kwam dat lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren tussen de 11 en 16 jaar meer welzijns- en leefstijlproblemen ervaren dan heteroseksuele jongeren. Deze jongeren voelen zich bijna drie keer zo vaak ongelukkig als heteroseksuele jongeren. Dit heeft onder andere te maken met pestgedrag op school, een minder prettige band met docenten, en de sfeer in de klas.

Deze negativiteit komt vaak voort uit onwetendheid, “onbekend maakt onbemind”. Door middel van voorlichting, willen wij laten zien en merken dat LHBTI’ers gewone mensen zijn.

Onze gastles is nuttig om invulling te geven aan de les Burgerschap, en het is een effectieve gespreksstarter gebleken. We hebben het over gender, romantische aantrekking, anders zijn, mogen zijn wie je bent, respect hebben voor elkaar, en het ontwikkelen van je eigen identiteit.

We vertellen onze eigen ervaring met uit de kast komen, en gaan graag met de klas in gesprek.

Een aantal feiten op een rij:

  • 1 op de 15 mensen identificeert zich als LHBTI+. Dat zijn 1 of 2 mensen in iedere klas!
  • 25% Ervaart discriminatie in het onderwijs
  • 2x vaker gepest door klasgenoten en docenten
  • 4,5x méér zelfmoordpogingen onder LHBTI jongeren.

Voor wie?

Wij geven voorlichting op alle vormen van onderwijs. Onze gastlessen zijn aangepast aan onze doelgroep, met oog voor belevingswereld, ontwikkelfase, en, wanneer passend, op de opleiding en toekomst.

Wat doen we?

We informeren over verschillende aspecten van LHBTI+ zijn. We dagen scholieren uit om na te denken over genderidentiteit, seksuele diversiteit, en genderexpressie. We geven onder andere informatie over vooroordelen, schelden/pesten, discriminatie, maatschappij, en cultuur. Onze lessen zijn interactief, wat inhoudt dat we werkvormen inzetten, leerlingen aan het denken zetten, en in gesprek gaan over ideeën. Onze lessen duren 1 of 2 lesuren, afhankelijk van de wensen van school, de doelgroep, en onze beschikbaarheid.

Wie zijn wij?

Wij zijn een klein team van enthousiaste vrijwilligers, met ieder een affiniteit met LHBTI+. Dit maakt het mogelijk om vanuit eigen ervaring te spreken. We hebben trainingen gevolgd om deze gastlessen professioneel vorm te kunnen geven.

Gastles aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Voorlichter worden

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid