Een vuist tegen homo-agressie en lesbo-haat

Klappen tijdens Nieuwjaarsviering

Een jaar later was het opnieuw raak tijdens de nieuwjaarsviering op 1 januari 1988; was het vooral erg gezellig binnen de muren van het COC-café, daarbuiten heerste een broeierige sfeer. Eerst werd een tweetal ramen ingegooid en vervolgens viel een drietal jongens (behorend bij een grotere groep jongens en meiden) bezoekers lastig. Dat resulteerde uiteindelijk in een directe confrontatie, waarbij ook de nodige klappen door de jongens werden uitgedeeld. Vanuit het COC werd kordaat gehandeld zodat de daders konden worden opgepakt. Deze werden naderhand veroordeeld tot een taakstraf en het schrijven van een excuusbrief.

In het COC werd naar aanleiding van dit incident op 4 februari 1988 een speciale avond georganiseerd over het omgaan met dergelijke situaties. Spreker was Willem v/d Bosch die wilde proberen de aanwezigen alert en weerbaar te maken bij bedreigingen en aanvallen. Zijn stijl van spreken en demonstreren bleek doorspekt met ironie en zwarte humor. Hoewel er veel handige tips werden gegeven vielen de aanwijzingen over hoe een aanvaller lichamelijk letsel toe te brengen niet bij iedereen in goede aarde. Een aantal mensen verliet de bijeenkomst omdat het beantwoorden van geweld met nog meer geweld indruisde tegen hun overtuiging. Een kort stukje uit het verslag van die avond toont aan dat een dergelijke reactie niet helemaal overdreven was.

Anekdote: ‘Hoezo bang? Geef die blaag een hoek!!’

‘Een hoek tegen de slaap is absoluut dodelijk, maar niet spectaculair. ‘Leuker is de truc met het neusbeen” aldus Willem (die de voorlichting geeft en volgens hemzelf alles in het leven al heeft meegemaakt): ‘zonder al te veel moeite kan je die namelijk in de hersenen laten verdwijnen. Als je ooit het geluk hebt een lijk langs de weg aan te treffen, kan je het eens uitproberen.’
Voor vrouwen die verkracht worden heeft Willem ook nog een suggestie: “de minder dodelijke truc met het oor. Als de dader op je ligt, vat hem dan bij het oor en geef er een korte, krachtige ruk aan. Bewaar het oor naderhand ter identificatie.”

(deel uit een verslag uit Flipo nr.3 – voorjaar 1988)

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid