Jongerenactiviteiten van de midden jaren ’90 tot nu

Samenwerking met Hogeschool IJsselland

Op donderdag 19 september 1996 begon het gecombineerde café met Face It-swingcafé voor jongeren en Bibliotheek-praatcafé Le BaroC. Naast deze wekelijkse jongerenavonden en de al genoemde Jongeren Info Telefoon nam de jonge werkgroep nog meer taken op zich. In samenwerking met Hogeschool IJsselland werden gespreksgroepen opgestart, een speciale Coming-Out avond werd georganiseerd en de jongerengroep nam actief deel aan de infomarkt voor HBO-studenten. Na het aanvankelijke enthousiasme van het eerste periode nam echter het aantal actieve jongeren vanaf eind 1996 flink af, zeker nadat Patrick van Zuydam als coördinator stopte. Zijn rol werd overgenomen door Wilco van der Linde en hoewel de jongerenavonden gewoon doorgingen bleek het lastig om de overige taken te blijven vervullen met een kleinere groep mensen. In de loop van 1997 werd het ook steeds lastiger om de wekelijkse jongerenavond in stand te kunnen houden en werd gekozen voor een maandelijks Jongerencafé op de laatste donderdag van de maand van 20.00 tot 24.00 uur. Ook deze sneuvelt nog datzelfde jaar. Het kortstondige leven van de jongerengroep ‘Da’s Andere Koek’ was alweer ter ziele.

In de nieuwe eeuw zijn er diverse pogingen ondernomen om weer een echte jongerengroep op te starten, maar bij geen van allen kwam de zaak echt van de grond. De meest recente dateert uit 2008 en heette Face It-Young; tot 2010 werden een paar keer per jaar speciale activiteiten voor jongeren tot 25 jaar georganiseerd. Vanuit deze groep zijn een aantal actieve jongeren overgegaan naar het Feestteam dat tot dit jaar op de laatste zaterdag van de maand een avond gericht op jongeren (maar voor iedereen toegankelijk) wist te organiseren. Tot het einde van het COC-café in 2015 bleef de laatste zaterdag van de maand gericht op jongeren met jongens en meiden achter de bar en de draaitafel. Het COC heeft zich ook gepresenteerd tijdens de HBO-introductiedagen, maar echte initiatieven kwamen in Deventer sinds 2015 niet echt van de grond.

In Zutphen werd tussen 2018 en 2022 maandelijks Your Pride georganiseerd bij jongerenontmoetingscentrum WalhallaB maar momenteel zijn er geen directe activiteiten voor jongeren meer.  In Deventer werd op 11 oktober 2022 de studentenvereniging Queer bij Saxion opgericht. De vereniging gaat lezingen en symposia, maar ook feesten en borrels organiseren, die moeten bijdragen aan de acceptatie van LHBTI-Plussers op de hogeschool. Met LHBTI+ Face It! wordt ook samengewerkt om activiteiten op touw te zetten.

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid