Van afscheidsfeest van Burgemeester naar werkgroep Homobeleid

Anekdote: de Avond van de Battle

De quiz, want dat was het natuurlijk meer dan een veldslag, bestond uit vragen en stellingen. Variërend van serieus tot licht. Een en ander werd in beeld gebracht middels een PowerPoint-presentatie, waarbij de antwoorden in het rond tolden en de letters letterlijk uit de lucht kwamen vallen. Elke vraag met een explosie en elke stelling met tromgeroffel de nodige aandacht opeisend. Het begon en eindigde allemaal met krakende en knallende luiken. Verder enige muziekfragmenten en een hoog wie-van-de-drie-gehalte. Elke burgemeester was een kleur toebedacht en James kreeg natuurlijk het roze. Na elke stelling werd er gedebatteerd door de drie burgemeesters, waarna de zaal middels dezelfde kleuren aan kon geven naar wie de voorkeur ging. De heren hadden het zichtbaar erg naar hun zin. Met name burgemeester De Graaf van Apeldoorn, die enigszins met de hakken in het zand begon, ontdooide na verloop van tijd, vertelde enige vermakelijke anekdotes en vroeg telkens het laatste woord. Een echte politicus dus… Burgemeester Gerritsen van Zutphen weet zijn laatste plaats aan zijn kleurenblindheid. Ja, ja… En James won natuurlijk met overmacht.
(deel uit het verslag van de Burgemeesters-battle door Marcel de Valk uit 2007)

Na afloop van de avond bedankte James van Lidth de Jeude het aanwezige publiek en de organisatie van de battle. Met name zijn persoonlijke verhalen over ervaringen met homo’s en lesbiennes in zijn directe omgeving wist het publiek erg te waarderen. Van COC-voorzitter ontving de burgemeester nog een mooi boek en daarna werd er nog vrolijk nageborreld. Bij het uiteindelijke afscheid werd er door de burgemeester heel wat afgezoend en onderscheid tussen mannen en vrouwen werd niet gemaakt. Vanuit tegenoverliggend café ‘De Heks’ ontving Van Lidth de Jeude nog een daverend applaus.

Debat-tle in 2008

Het positieve verloop van deze avond smaakte naar meer en vanwege de gemeenteraadsverkiezingen in 2008 werd het jaar daarop de battle-formule nog eens herhaald. De naam was nu ‘Debat-tle’ en als gasten waren deze keer de fractievoorzitters van de politieke partijen in Deventer uitgenodigd op 18 april 2008. Ook deze avond werd goed ontvangen door zowel het publiek als de politieke kopstukken.
Vanuit de projectgroep die zich met het organiseren van de beide battle’s had beziggehouden ontstond vervolgens de COC-werkgroep Politiek, welke anno 2012 is hernoemd tot de nieuwe werkgroep Homobeleid. Naast politieke onderwerpen wil de werkgroep samen met andere organisaties ook bredere aandacht aan maatschappelijke en culturele onderwerpen besteden. Voorbeelden daarvan zijn het anti-discriminatieoverleg (i.s.m. Amnesty International), het Stadsdebat (i.s.m. het Etty Hillesum Centrum) en de discussie-avond ‘Gaylelujah’ (i.s.m. ABRO over hoe het is religie te combineren met je homo-lesbo-zijn). Ook het bezoek van oud-minister Ronald Plasterk aan het COC in 2010 mag niet onvermeld blijven.

Anekdote: Speeddate met Ronald Plasterk in COC

Op zaterdag 27 februari 2010 organiseerde het COC een zeer geslaagde speeddate met voormalig minister Ronald Plasterk rondom het homobeleid in Deventer. Na een welkomstwoord door bestuurslid Charles Felix lichtte de voormalig minister zijn homobeleid toe en hield hij een warm pleidooi dat het nog steeds hard nodig is dat er extra aandacht wordt besteed aan de integratie van homoseksualiteit in onze samenleving.

En toen was het tijd voor speeddaten. Hilda Dun beet namens COC Deventer het spits af. Ze prees Plasterk voor het feit dat hij al in november 2007 zijn flirt met het COC was begonnen door het aanbieden van de nota “Gewoon homo zijn” aan de Tweede Kamer. Daarnaast spraken zij en de voormalig bewindsman over de samenwerking tussen het COC en de gemeente bij het schrijven en de uitvoering van de plan van aanpak van de gemeente Deventer en de vruchtbare samenwerking met andere vrijwilligersorganisaties.

Lees via deze link het hele verslag

     
Poster van de Debat-tle in 2008 – Poster van de bijeenkomst ‘Gaylelujah’ in april 2011

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid