Filmklub, Gay and Lesbian Filmfestivals, Videocafé’s en Film&Café

Lesbisch Filmfestival in 1996

Van eind januari tot medio februari 1996 werd in Filmhuis De Keizer een Lesbisch filmfestival georganiseerd, waarbij vijf films met een lesbisch thema werden vertoond. Één van die films was ‘The Incredible True Adventures of Two Girls in Love’, een echte lesbische love-story. Ook in Luxor in Zutphen was deze film datzelfde jaar nog te bewonderen.
Opvallend is dat vanaf 2000 op de COC-agenda nauwelijks nog filmavonden zijn terug te vinden, met uitzondering van het programma na de 4-mei-herdenking. Het Filmhuis was inmiddels verhuist naar de Keizerstraat en beschikte over een extra zaal, waarbij ook regelmatig roze films werden vertoond. Ook het aanbod van thuiscinema nam eerst met de videoband en daarna met de DVD een grotere vlucht.

Film & Café

Toch bleek er behoefte aan een avondje gezamenlijk film kijken, want zoals eerder vermeld ontstond in 2009 het initiatief voor ‘Film & Café’. Vanaf vrijdag 30 oktober 2009 werden maandelijks in ieder geval twee roze films gedraaid in ‘De Kleine Keizerin’, het filmzaaltje in de Openbare Bibliotheek van Deventer. Op de eerste vrijdag van de maand stond een lesbische film geprogrammeerd en op de laatste vrijdag een film met een homoseksueel thema. De allereerste film voor mannen was de Duitse film ‘Sommersturm’, waarbij een jongen tijdens een sportkamp uit de kast komt. Een week later stond de eerste vrouwenfilm op het programma, getiteld ‘Butterfly’ waarbij een romance in Hongkong centraal stond. Iedereen was welkom op deze filmavonden en er werd geen entree geheven. Wel werd een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de Bibliotheek. Het was een samenwerking tussen de Openbare Bibliotheek, antiquariaat Jos Wijnhoven en COC Deventer.

Werkgroep Boek & Film

Inmiddels zijn er op de reguliere vrijdagavonden meer dan zeventig films gedraaid en daarnaast waren er ook speciale filmdagen. Vanaf oktober 2011 stonden in de wintermaanden ook op de derde zondagmiddag roze films op de agenda, meestal van een wat oudere datum, zodat van een klassieker gesproken kon worden. Met kerst 2011 was er een speciale roze kerstfilm geprogrammeerd en tijdens het jubileum van afgelopen jaar was in de maand april iedere vrijdag een film te bewonderen.
Momenteel is ‘Film & Café’ ondergebracht in de nieuwe werkgroep ‘Boek en Film’ waarbinnen afgelopen jaar geijverd is om in de Openbare Bibliotheek een speciale Roze Kast te plaatsen. Op zaterdag 22 september opende Ted van Lieshout deze kast en daardoor kan iedere bezoeker van de Bibliotheek kiezen uit de talrijke boeken en DVD’s (en dus een eigen persoonlijke Roze filmfestival organiseren).

In Filmhuis de Keizer was overigens vanaf 2012 maandelijks een Gay of Lesbian film te zien. Dit filmfestival is onderdeel van het Q-Fest Winter ’12-’13 van distributeur Arti-film.

     
Eerste logo van Film&Café (2009) – Speciale film tijdens de Kerst (2011) 

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid