Aandacht voor oudere homoseksueel en lesbienne

Van Seniorensoos naar Zondagmiddagsalon

De zogeheten ‘Seniorensoos’ werd gehouden vanaf januari 2005 op de laatste zondag van de maand en overleefde de tijdelijk verhuizing naar ’t Gulden Vat’ (vanwege de verbouwing van het COC-pand in 2005). In 2006 bleef deze laatste zondag gereserveerd voor de oudere bezoekers, maar werd de naam gewijzigd in ‘40±café’ om aan te geven dat iedereen van boven en onder de veertig welkom was. Vanaf 2007 ontstond de Zondagmiddagsalon; eerst een naam voor alle zondagmiddagen in COC-café Face It, maar vanaf 2008 de naam voor de derde zondagmiddag en gericht op een oudere doelgroep. Tot op heden organiseerde de ouderengroep (momenteel onder de officiële naam ‘50plusgroep COC Deventer’) op die derde zondagmiddag hun activiteiten, waarbij ook ruimte was voor optredens en muziekthema’s. Daarnaast waren er ook buiten het COC-café activiteiten, zoals wandelingen, lezingen en voorstellingen (vaak in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Deventer).

De Roze Loper

Het initiatief van de Roze Loper is afkomstig uit Nijmegen, waarbij in 2008 aan zes woonzorgcentra als aanmoedigingsprijs de Roze Loper werd uitgereikt. De mate van aandacht voor homoseksuele en lesbische ouderen in zorgcentra werd sindsdien meer vastgelegd in een zogeheten ‘Tolerantiescan’. Met dit instrument wil het Consortium Roze 50+ (waarin naast COC Nederland ook ANBO, Movisie en Vilans zitting hebben) de bewustwording prikkelen bij directie en medewerkers van zorgcentra omtrent de sociale acceptatie van ‘seksuele diversiteit’. Wanneer een woonzorgcentrum positief uit deze test komt dan wordt de ‘Roze Loper’ uitgereikt; een certificaat waarmee de instelling trots naar buiten kan treden.

De 50plusgroep van COC Deventer is al sinds 2010 bezig om ook binnen de regio van Deventer woonzorgcentra warm te maken voor het project van de Roze Loper en in het najaar van 2012 kon van deze nijvere acties de eerste vruchten worden geplukt. Op zondag 28 oktober 2012 werd aan ‘Herbergier De Ehze’ (een woonzorgcentrum nabij Almen) de Roze Loper worden uitgereikt. In de media werd hieraan veel aandacht besteed zodat dit ook positief werkt bij andere zorgcentra. Op woensdag 5 december kon ook binnen de Deventer stadsgrenzen de eerste Roze Loper worden begroet; woonzorgcentrum Humanitas ontving uit handen van wethouder Margriet de Jager het felbegeerde certificaat. Ook zorgcentra in Apeldoorn hebben inmiddels de Roze Loper in bezit.

Anekdote: Eerste Roze Loper uitgereikt in Deventer

Zorginstelling Herbergier ‘De Ehze’ in Almen heeft zondag 28 oktober als eerste in de regio van COC Deventer de ‘Roze Loper’ uitgereikt gekregen. Henk Boelen en Martin Lijtsman Piernbaum, directie van ‘De Ehze’ ontvingen de Roze Loper uit handen van Manon Linschoten van het landelijk COC en Ralph Kleinbussink lid van de werkgroep 50+ van COC Deventer. De Roze Loper is een officieel certificaat dat is ontwikkeld door het Consortium Roze 50+ Nederland.
‘Hier zijn we erg blij mee! Dit hebben we niet alleen voor elkaar gekregen, maar met hulp en inzet van al ons personeel en vrijwilligers. Dit betekent dat we op de goede weg zijn,’ aldus Henk Boelen. Manon Linschoten, aanwezig namens het landelijk COC onderstreept het belang van dit certificaat. “In een huis met de Roze Loper voelt ieder mens, roze of niet roze, zich welkom! Het is geweldig dat dit ook mogelijk is in Almen, Gelderland.” Ralph Kleinbussink van COC Deventer vindt het een mooi moment de eerste Roze Loper in de regio te mogen uitreiken. “Daar wil ik wel wonen als ik oud ben. De sfeer en de persoonlijke benadering van de bewoners spraken me erg aan. Hier kan ik mezelf zijn en blijven”.

(publicatie op de website van Deventer Centraal op dinsdag 30 oktober 2012)

Eerste Roze Loper uitgereikt aan ‘De Ehze’ in 2012

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid