2018 – Expositie De Man
Van vrijdag 20 juli tot en met zondag 2 september organiseerden drie vrijwilligers van de COC werkgroep Men Meet Men in Deventer de tentoonstelling DE MAN over mannelijk naakt in vele gedaanten. Ze werden daarin bijgestaan door kunstcriticus, schrijver en tentoonstellingsmaker Rob Smolders. Dankzij zijn inzet en bemiddeling kon een gevarieerde expositie worden gerealiseerd en werden alle mogelijkheden van de beschikbare, weerbarstige ruimte benut. De expositie bestond uit ruim 80 verschillende werken van gerenommeerde kunstenaars: schilderijen, etsen, tekeningen, foto’s en beelden.
Doorbreken van stereotypen
In deze werken wordt het mannelijk lichaam getoond in verschillende rollen en ensceneringen: Als model, sportman, danser, heilige, held of hypocriet. Of gewoon als mens, jong, oud, poserend als zichzelf of een ander, op de vlucht, in opgewonden staat of in rust. Het lichaam is niet alleen de bron van seksualiteit en verleiding en daarmee indirect van seksueel geweld. Het is tegelijk het instrument dat bewondering afdwingt, zoals wanneer de sportman en de danser schitteren op het hoogste podium en op andere momenten medelijden oproepen.
Doel van de tentoonstelling was het denken in stereotypen te doorbreken, taboes tegen het licht te houden en daarmee de tolerantie voor wie we zijn en welke verlangens en behoeften we koesteren, te vergroten. Het motto van de tentoonstelling was: hoe je hem ook wenst te zien, hij mag gezien worden. DE MAN. Met medewerking van de Stg. KunstaanZ konden we de expositie vormgeven in Kunsthal Brink 16 te Deventer.
De Man opent De Man
Naast de drie initiatiefnemers was er een zeer enthousiaste groep van ruim 40 vrijwilligers (mannen èn vrouwen) die meewerkten bij o.a. de kassa- en suppoostdiensten. Deze vrijwilligers waren grotendeels afkomstig uit de COC-achterban. Vrijdag 20 juni was er een succesvolle officiële opening met o.a. een optreden van Lucas De Man. Toen waren er rond de 100 bezoekers. Tijdens de tentoonstellingsperiode trok de expositie in totaal ruim 1.500 bezoekers. Uit wat bezoekers opschreven in het gastenboek bleek een grote waardering voor de inhoud, de kwaliteit en de combinatie van kunst en het monumentale gebouw, Brink 16. Bijzonder waren de discussies die de vrijwilligers met de bezoekers voerden.
Deelnemende kunstenaars waren:
Grietje Bouman, Paul van Dongen, Sam Drukker, Luiz Figueiredo, Herman Gordijn, Barend van Hoek, Wim Izaks, Theo Jordans, Kinke Kooi, Giuseppe Mascherini, Bas Meerman, Melle, Edith Meijering, Janpeter Muilwijk, Ronald Ophuis, Joke Proper, Frans Rentink, Matthijs Röling, Lodewijk Schelfhout, Sierk Schröder, Albert Sennef, Niels Smits van Burgst, Luk van Soom, Jaap de Vries, Fred van der Wal en Co Westerik.
Anekdote – Enkele citaten uit gastenboek:
- De man uit zich in veelzijdigheid.
- Vernieuwend! Heel veel moois.
- Experiment geslaagd!
- Wat een geweldig goed georganiseerde expo. Petje af. Mooi!!
- Prachtig! Mooi om de man eens ten toon te stellen in zijn diversiteit.
- Mooie tentoonstelling. Aantal werken ontroerend mooi.
- Wow, heel mooi!
- Wat een supergave expositie op een indrukwekkende locatie! Erg genoten!
- Geweldig initiatief
- Prachtige tentoonstelling in sublieme ruimte.
- Super tentoonstelling, prachtig.
- Prachtige tentoonstelling! Ik vind echt bijzonder. Alle schilderijen zien er perfect uit.
- Prachtig ….. Ik kom nog eens terug voor september.
- Goed om gezien te hebben!
- Een bijzondere expositie!! Vooral de abstracten van Niels van Burgst
- Indrukwekkend en interessant. Prachtige locatie.
Vervolg in een serie Kunstlezingen (2019-2022)
Enthousiast geworden door het succes van de tentoonstelling De Man besloten de organisatoren om vaker samen te werken met kunstkenner Rob Smolders. Dit resulteerde in drie series kunstlezingen die plaatsvonden in het nieuwe gebouw van Bibliotheek Deventer aan de Stromarkt. Meestal was Rob Smolders zelf de gastspreker om een specifiek onderwerp te duiden, maar er werden ook kunstenaars uitgenodigd om hun eigen werk van nader commentaar te voorzien. De eerste serie lezingen in 2019 behandelde de kunst en de wrijving met de maatschappij. De tweede serie getiteld ‘Beelden van onze tijd’ in 2020 werd geplaagd door de beperkingen van de corona-epidemie, waardoor diverse lezingen naar een latere datum werden doorgeschoven. De derde reeks lezingen (2021-2022) behandelde het uitbeelden van het menselijk lichaam met diverse kunstenaars als gastspreker.
Anekdote: Vraaggesprek met Gerhard Lentink
Op 10 november 2021 voerde Rob Smolders een vraaggesprek met de internationaal bekende (én in Deventer geboren) beeldend kunstenaar Gerhard Lentink. Na zijn middelbare schooltijd ontvluchtte hij het gereformeerde milieu van zijn jeugd om de kunstacademie te volgen in Breda. Later bracht de liefde hem naar Dordrecht waar hij nu al tientallen jaren in de binnenstad, die zoveel met Deventer gemeen heeft, woont en werkt. In zijn werk koppelt hij een enorme belezenheid en intelligentie aan een vakmanschap en realisme die verrassend zijn voor iemand met zijn achtergrond. Een diepgravend gesprek met hem moet haast wel een boeiende avond opleveren.
(Kort verslag COC-nieuwsbrief november 2021. Van deze lezing is ook een videoverslag gemaakt; deze is te bekijken op YouTube in drie delen: Deel 1 – Deel 2 – Deel 3)
Expositie ‘Face It’ rond 50 jaar COC in Deventer
In samenwerking met Deventer verhaal en COC Deventer & omstreken werd vanwege het 50-jarig bestaan van COC Deventer in 2022 een speciale tentoonstelling georganiseerd. Van november 2021 tot mei 2022 werden in Museum De Waag (Brink 65 te Deventer) diverse verhalen van LHBTIQ+’ers uit Deventer geillustreerd met beeldmateriaal en voorwerpen. De tentoonstelling was op de begane grond en in de kelder werden diverse extra activiteiten gehouden. Zo werd een Meet&Greet gehouden tussen bezoekers en LHBTI’ers, was er een discussiemiddag rond LHBTI-stereotypen in cartoons, werd er voorgelezen vanuit COC-afdelingsblad Flipo en speelde jongerentheater Het Theaterschip uit Deventer de voorstelling ‘Face to Face’. Op 8 mei 2022 werd de expositie afgesloten met een Regenboogconcert voor Museum De Waag.
Anekdote ‘LHBTI-expositie in De Waag’
Sinds november 2021 is in Museum De Waag (Brink 65 te Deventer) de nieuwe tentoonstelling Face It geopend. In deze expositie wordt met posters, foto’s, voorwerpen en persoonlijke verhalen de geschiedenis van LHBTIQ+’ers in Deventer inzichtelijk gemaakt. Aanleiding van deze tentoonstelling vormt het 50-jarig bestaan van COC Deventer in 2022. Face It was de naam van het COC-café in Deventer van 1994 tot 2015 en zal daarom menigeen nog bekend in de oren klinken. Naast het COC-verleden komen ook andere aspecten uit de roze geschiedenis van Deventer aan bod.
Op de begane grond kan men ronddwalen langs allerlei ‘protestborden’ waarop veel activiteiten van 50 jaar COC Deventer e.o. maar ook veel andere aspecten worden belicht. Daarnaast zijn er met een audiotour persoonlijke verhalen te beluisteren, waarin zeven LHBTIQ’ers vertellen over hun belevingswereld. In de kelder van De Waag zijn in de vitrines diverse voorwerpen te bekijken die iets weergeven over de geschiedenis van niet-hetero’s in Deventer. Tevens is er een videoregistratie van de Roze Zaterdag in Deventer (1997) te bekijken. Ook worden in de kelder de komende maanden activiteiten georganiseerd in het kielzog van de expositie.
(promotietekst nieuwsbrief COC Deventer & Omstreken – november 2021)
Overzicht van Exposities 2013-2023
2013 – Weg Met de Geraniums! – Foto’s van Oudere LHBT’s (Openbare Bibliotheek Deventer)
2016 – ‘Wie Kan Ik Nog Vertrouwen? – Homoseksueel in nazi-Duitsland (Etty Hillesum Centrum in Deventer)
2017 – Roze Cartoons van ReinArt (De Fermerie in Deventer)
2018 – De Man – Mannelijk Naakt in vele gedaanten (Kunst aanZ – Brink 16 in Deventer)
2019 – Drag Power – Gender, Pride & Glamour (CODA museum in Apeldoorn)
2021-2022 – Face It – LHBTI+ in Deventer – 50 jaar COC (De Waag in Deventer)
2022 – Queer! Voor mij hoeft het niet meer’ (Etty Hillesum Centrum in Deventer)
Gastsprekers bij de Kunstlezingen (2019-2022)
woensdag 20 maart 2019 – Rob Smolders (Moeten vrouwen hun plaats in het museum opeisen?)
woensdag 15 mei 2019 – Rob Smolders (Er zijn of er niet zijn?)
woensdag 25 september 2019 – Rob Smolders (Naakt en taboe in de kunst van nu)
woensdag 13 november 2019 – Rob Smolders (Weerspiegelt een kunstwerk de wereld of de kunstenaar?)
woensdag 19 februari 2020 – Raafat Ballan (Kunstenaar als getuige van de oorlog)
woensdag 16 september 2020 – Rob Smolders (Lust en geweld in de kunst)
woensdag 14 oktober 2020 – Rob Smolders (Moderne Nomaden)
woensdag 22 september 2021 – Rob Smolders (Het Levende Beeld)
woensdag 10 november 2021 – Gerhard Lenting (Videoverslag: Deel 1 – Deel 2 – Deel 3)
woensdag 6 april 2022 – Elisabet Stienstra (Het Levende Beeld)
woensdag 11 mei 2022 – Luk van Soom (Het Levende Beeld)