Op 4 mei worden slachtoffers van oorlogssituaties en vervolging sinds de Tweede Wereldoorlog herdacht. Namens COC Deventer & Omstreken wordt een krans gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de homovervolging tijdens de oorlog. Ook wordt stilgestaan bij de slachtoffers van LHBTI+ gerelateerd geweld die sindsdien zijn gevallen. Jaarlijks wordt op meerdere plekken binnen de gemeente Deventer stil gestaan bij de prijs en waarde van vrijheid.
Het COC in Deventer neemt al veel jaren deel aan de Dodenherdenking in Deventer. In het verleden was er na afloop van de officiële herdenking ook een eigen programma in het toenmalige COC-café. Meer over de geschiedenis van de Dodenherdenking van het COC is te vinden via deze link.
Vrijheid vertelt
Het landelijke thema dit jaar is: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Daar sluiten we in Deventer met een lokaal accent op aan, door interviews met betrokkenen over fysieke en mentale littekens, van oorlogen en geweldsconflicten uit het verleden, maar ook recentere en actuele oorlogen en geweldsconflicten en welke rol de verhalen daarover nu nog spelen in het leven van deze mensen.
Meer over herdenken in Deventer via de website van 4meideventer
Programma 2024
4 mei herdenkingen Deventer
Start stille tocht met een kort programma bij Twentolmonument, Snipperlingsdijk, het Verzetsmonument, Verzetslaan en het Etty Hillesummonument aan de IJssel:
* 19.00 uur: Twentolmonument Snipperlingsdijk; afsluiting programma om 19.20 uur en start stille tocht richting Verzetsmonument
* 19.00 uur Verzetsmonument Verzetslaan; afsluiting programma om ca. 19.35. stille tocht die bij Twentolmonument is begonnen sluit daar aan richting Grote Kerkhof
* 19.00 uur: Het Verstoorde Leven/Etty Hillesummonument aan de IJssel: programma van 19.00 tot 19.30 uur; daarna stille tocht naar het Grote Kerkhof. Samenwerking Etty Hillesum Centrum en Etty Hillesum Lyceum
* 19.15 uur: De Wachtende Moeder/Indiëmonument Grote Kerkhof: kort programma tot ong. 19.40 uur; daarna aansluiting bij herdenking op Grote Kerkhof bij centraal monument.
Om ong. 19.45 uur eindigen de stille tochten op het Grote Kerkhof. Wie niet meeloopt, maar toch naar de herdenking komt wordt verzocht uiterlijk 19.45 uur op het Grote Kerkhof te zijn. Er zijn gereserveerde zitplaatsen voor de kransleggers en genodigden. Verder is er een beperkt aantal stoelen.
Vanaf 19.55 uur: Start herdenking bij het monument Grote Kerkhof, inclusief 2 minuten stilte om 20.00 uur. Er volgt dan een toespraak door de burgemeester, er is een cultureel programma ener zijn kransleggingen. Na de officiële kransleggingen kunnen inwoners individueel hun bloemen leggen.
Het programma is ongeveer 20.45 uur afgelopen en er is voor iedereen een nazit met koffie of thee in de hal van het stadhuis.