Tien aansprekende activiteiten in beeld

1987: COC-Kongres in Deventer

Op de locatie aan de Nieuwe Markt, waar in de toekomst filmtheater ‘Bouwkunde/De Keizer’ wordt gerealiseerd, werd in december 1987 het Landelijk COC-congres gehouden. Uniek was de ontvangst van alle congresleden op het stadhuis door de wethouder. Zaterdag 12 december was er ook een groot feest in de Deventer Schouwburg (toen nog aan het Grote Kerkhof). COC Deventer sloot op die manier hun 15-jarig jubileum succesvol af. Het affiche om vrijwilligers te werven en een replica van de uiteindelijk poster zijn hieronder weergegeven.

1995-2013: Eurovisie COC-Festival

Het Eurovisie Songfestival is bij homo’s altijd al populair geweest, dus is het verwonderlijk dat het nog tot 1995 duurde vooraleer er iets leuks mee gedaan werd. Wellicht was de uitschakeling van Nederland, vanwege het slechte resultaat van Willeke Alberti in 1994, wel de aansporing. Drie enthousiastelingen staken de koppen bij elkaar om een ludieke avond te bouwen rondom 40 jaar Songfestivalgeschiedenis. De parodie werd hierbij niet geschuwd en dat bleek een gouden greep. Het publiek was dermate enthousiast over dit festival dat er tot 2013 bijna jaarlijks weer een Eurovisie COC-festival werd gehouden.

1999: Nationaal COC-songfestival

Vanaf 1995 kende COC Deventer het populaire parodiefestival op de vooravond van het Eurovisie Songfestival. In 1997 ging de winnaar door naar het serieuze Nationaal COC-songfestival in Arnhem, maar kon daar geen deuk in een pakje boter slaan. In 1998 werd daarom een echte voorronde gehouden, waar na een zeer spannende finale Danny Ribbink met ‘Hij bekeek me’ als de afvaardiging vanuit COC Deventer werd uitgeroepen. Een gouden greep want Danny won in 1998 de finale in opnieuw Arnhem, zodat Deventer de organisatie in 1999 op zich mocht nemen. Schouwburg ‘De Leeuwenbrug’ werd afgehuurd en Albert Verlinde nam bereidwillig de presentatie op zich. Burgemeester van Lidth de Jeude opende in vermomming met de ‘Eurovisietune’ het festival. COC Nijmegen won uiteindelijk dankzij het trio ‘Hoogspanning’ en het nummer ‘Realiteit’.

2007 en 2008: Burgemeester-battle en De-battle

Omdat de populaire (en voor COC Deventer niet onbelangrijke) burgemeester James van Lidth de Jeude aankondigde afscheid te nemen als burgervader van de Hanzestad leek het een aantal mensen uitdagend om daar op passende wijze aandacht aan te besteden. Dit resulteerde in de ‘Burgemeesters-battle’ op 8 juni 2007: een avond waarbij de drie burgemeesters van de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen elkaar betwisten aan de hand van diverse stellingen. De toon was speels, hoewel de aangeroerde thema’s best wel pittig waren.
Het succes van deze avond zorgde een jaar later voor een vervolg met alle vertegenwoordigers van de politieke partijen in Deventer in de zogenaamde ‘De-battle’ op 18 april 2008.

En de Roze Zaterdagen dan…?

Hoewel beide succesvol en voor COC Deventer zeker topdagen zijn de Roze Zaterdagen in 1997 en 2003 strikt genomen geen COC-activiteiten geweest (er werden namelijk aparte stichtingen opgericht om het geheel juridisch en financieel zuiver te houden) en horen in dit posteroverzicht dan ook niet thuis. Elders in dit historisch overzicht zullen ze natuurlijk wel aan bod komen.

 

 

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid