Maart-Jubileumfestival en eerste Roze Zaterdag in Deventer

Roze Zaterdag 1997

Over de twee Roze Zaterdagen die zich in Deventer hebben afgespeeld is in juni al een speciaal artikel in deze reeks geschreven (na te lezen via deze link). Wat die eerste Deventer Roze Zaterdag in 1997 vooral interessant maakte in het oogpunt van de geschiedenis van deze jaarlijkse manifestatie is de voorbereiding. Organisaties van voorafgaande Roze Zaterdagen in 1993, 1994 en 1995 bleven met hoge schulden zitten, zodat er bijna geen stad in Nederland voor voelde om een Roze Zaterdag te organiseren. Omdat Haarlem in 1996 het wel aandurfde en de afloop niet voor een financieel debacle zorgde togen de initiatiefnemers van de Roze Zaterdag 1997 eerst maar naar de hoofdstad van Noord-Holland. Het advies om alleen het daggedeelte van de Roze Zaterdag op zich te nemen (ontvangst, parade, info-markt en manifestatie) en de feesten door anderen te laten organiseren werd ter harte genomen. Zelfs die beperking maakte het nog knap lastig om het gehele programma financieel rond te breien en pas in mei 1997 was de organisatie financieel rond: de Roze Zaterdag in Deventer met het thema ‘Anders Samen’ kon definitief doorgaan.

Ondanks de weersomstandigheden op zaterdag 28 juni 1997 (regen tijdens de parade en zon bij de manifestatie) was het een geweldig festijn en één van de drukst bezochte weekenden van COC IJsselstreek. Ondanks dat men door de tussenliggende verbouwingen beschikte over twee café-gedeeltes kon het pand de toestroom bezoekers nauwelijks aan (lange rijen voor de ingang). Op die zaterdagavond was er in het COC-pand een speciale ‘Anders Samen Disco’ met muziek uit alle windstreken en een speciaal buikdansoptreden.

Homokorenfestival

Speciale vermelding is er nog voor het Homokorenfesitval in de Lebuïnuskerk op vrijdag 27 juni, waarbij vijf koren uit het hele land zouden deelnemen. Het eigen COC-koor ‘Cantate So-Do-Mi’ uit Deventer opende het festival, maar nam niet echt deel omdat het vanwege een recente dirigentswisseling te weinig geoefend had. Wel namen vrouwenkoor ‘Cantate Zus & Zo’ (Utrecht), mannenkoor ‘Onder Anderen’ (Leeuwarden), gemengd homokoor ‘de Gaysleutel’ (Maastricht), gemengd homokoor ‘Het Rozenkoor’ (Amsterdam) en mannenkoor ‘Het Herenaccoord’ (Arnhem) deel. Het is de samensteller van deze reeks niet bekend welk koor uiteindelijk gewonnen heeft.

Contact

Bezoekadres
Bierstraat 54
7416 AM Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2024 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid