Deventer

Roze verhalencafé in Bibliotheek Deventer

Roze Verhalencafé in Bibliotheek Deventer COC Deventer en omstreken en Bibliotheek Deventer organiseren op vrijdag 8 december (Paarse Vrijdag) een roze editie van het Verhalencafé in Bibliotheek Centrum (Stromarkt 18 in Deventer). We starten om 19.45 uur en vanaf 19.30 uur kun je naar binnen! We zijn op zoek naar mensen die een speciaal verhaal […] Lees verder »

Zondagmiddagsalon op 28 januari

Op zondag 28 januari 2024 is het ZondagMiddagSalon bij Café De Herberg aan de Polstraat 62 te Deventer. Een prima plek om gezellig bij te kletsen met oude bekenden en nieuwe gezichten te leren kennen. En dat alles in een gemoedelijke sfeer. Het Salon start om 16.00 uur en gaat door tot 19.00 uur. Ook […] Lees verder »

Roze verhalencafé in Bibliotheek Deventer

Roze Verhalencafé in Bibliotheek Deventer COC Deventer en omstreken en Bibliotheek Deventer organiseren op vrijdag 8 december (Paarse Vrijdag) een roze editie van het Verhalencafé in Bibliotheek Centrum (Stromarkt 18 in Deventer). We starten om 19.45 uur en vanaf 19.30 uur kun je naar binnen! We zijn op zoek naar mensen die een speciaal verhaal […] Lees verder »

Men Meet Men op 8 december

Vrijdag 8 december is het weer Men Meet Men op de vertrouwde locatie in de kelder van de Vrijmetselaars aan de Rijkmanstraat 10 te Deventer. Men Meet Men richt zich op homo- en biseksuele mannen vanaf 18 jaar; Trans-, non-binaire-, intersekse- en queermannen die zich thuis voelen bij ons zijn van harte welkom. Vanaf 20.00 […] Lees verder »

LHBTI+ Face-It! – Oud & Nieuw Feest op 31 december

Op zondag 31 december 2023 organiseert LHBTI+ Face-It een bruisend Oud & Nieuw Feest in het gebouw van de Vrijmetselaars (Rijkmanstraat 10) in Deventer. De zaal op de begane grond wordt ingericht als feestelijke dansruimte en in de gemoedelijke kelderbar kun je lekker bijkletsen. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk dankzij de lift. Kaarten kosten € 12,50 […] Lees verder »

Geen Zondagmiddagsalon in december

Op zondag 24 december zal er geen ZondagMiddagSalon plaatsvinden! Als alternatief kan men 23 december naar de Muzikale Kerstbingo in Café De Herberg (Polstraat 62 te Deventer) of 31 december naar het LHBTI+ Oud&Nieuwfeest (Rijkmanstraat 10 te Deventer). Het eerstvolgende ZondagMiddagSalon is op zondag 28 januari 2024 bij Café De Herberg (Polstraat 62 in Deventer). Lees verder »

Klussers gezocht voor inrichten nieuwe locatie COC

Vanaf 2024 heeft COC Deventer & Omstreken in een voormalig schoolgebouw aan de Bierstraat in Deventer een eigen locatie om kleinschalige activiteiten te kunnen organiseren. Daarom wordt er in de maand december hard gewerkt aan het inrichten van deze ruimte, zodat er in het nieuwe jaar een frisse start kan worden gemaakt. Een eerst activiteit […] Lees verder »

Uitgaanstip – Boogie Nights (70s, 80s en 90s Revival)

Met Boogie Nights wordt het Burgerweeshuis weer omgetoverd tot de ultieme discotheek. We pakken weer groots uit met o.a. onze verlichte dansvloer en de videoclips uit de 70s, 80s en 90s. Het leukste feestje van Deventer maken we samen. Het feest is in de Concertzaal van Burgerweeshuis (Bagijnenstraat 9 – Deventer) en begint om 20.00 […] Lees verder »

Uitwerking ‘Anders Nog Iets?’ gepresenteerd

Op 1 november 2023 werd door Roze 50+ de werkconferentie ‘Anders nog iets?‘ in Deventer georganiseerd. Voor alle deelnemers,  maar ook voor alle andere geïnteresseerden, zijn deze week de uitkomsten van deze conferentie gepresenteerd. Hiermee gaat de organisatie van de conferentie, samen met vertegenwoordigers van diverse instanties en verenigingen, aan de slag te gaan om […] Lees verder »

TV-tip – Deventer Regenboogstad bij Salland Magazine terugkijken

Het TV-programma Salland Magazine op de regionale zender Salland1 sprak op donderdag 23 november met Suzanne Kerkdijk (Pride-66), Joep van der Schoot (Roze 50+) en Jill Woerts (LHBTI+ Face It). Aan bod kwamen o.a. de werkconferentie ‘Anders Nog Iets’, LHBTI+ Face It en de betekenis van Deventer als Regenboogstad. Deze uitzending op Salland TV is […] Lees verder »

LHBTI+ Face-It! – Oud & Nieuw Feest

Op zondag 31 december 2023 organiseert LHBTI+ Face-It een bruisend Oud & Nieuw Feest in het gebouw van de Vrijmetselaars (Rijkmanstraat 10) in Deventer. De zaal op de begane grond wordt ingericht als feestelijke dansruimte en in de gemoedelijke kelderbar kun je lekker bijkletsen. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk dankzij de lift. Het feest begint om […] Lees verder »

Cabarettip – Gavin Reijnders met Glittermoe

Op zaterdag 13 januari 2024 wordt in Theater MIMIK (Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer een bijzondere cabaretvoorstelling gegeven. De voorstelling begint om 20.00 uur en de entreeprijs is € 19,00. Meer informatie via de website van MIMIK . Gavin is wel een beetje klaar met constant aan zichzelf werken. Na iedere fout die […] Lees verder »

Danstip – moOn productions – Hendrik Aerts

Op vrijdag 15 december wordt in Theater MIMIK (Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer een bijzondere dansvoorstelling gegeven. De voorstelling begint om 20.00 uur en de entreeprijs is € 21,00. Meer informatie via de website van MIMIK . Jij was zo lief voor me. Te lief. Ik ben erin gestikt.  Een expressionistische voorstelling over de […] Lees verder »

Theatertip – Punch – Een stel mannenpinguïns

Op vrijdag 26 januari 2024 wordt in Theater MIMIK (Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer een bijzondere theatervoorstelling gegeven. De voorstelling begint om 20.00 uur en de entreeprijs is € 20,00. Meer informatie via de website van MIMIK . In Een stel mannenpinguïns ontmoeten twee stellen elkaar, een mannenstel en een vrouwenstel. Om hun kinderwens waar […] Lees verder »

LHBTI+ Face It – Informatie & Pub Quiz op 24 november

Op vrijdag 24 november is de bijeenkomst van  LHBTI+ Face It in de grote zaal van het gebouw van de Vrijmetselaars (Rijkmanstraat 10 in Deventer). Vanaf 19.30 uur kun je naar binnen en om 20.00 uur start het programma. Eerst vertelt Joep van der Schoot hoe het gaat met het verloop van de onlangs gehouden […] Lees verder »

Theatertip – Nouveau Fuck

Op zaterdag 24 februari 2024 wordt in Theater MIMIK (Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer) een bijzondere theatervoorstelling gegeven. De voorstelling begint om 20.00 uur en de entreeprijs is € 20,00. Meer informatie via de website van MIMIK . Nouveau Fuck is een beweging, een levensstijl, een manier van kijken. Onbeschaamd, onbescheiden en radicaal […] Lees verder »

Documentaire en tentoonstelling over Intersekse

In het Etty Hillesum Centrum (Roggestraat 3 te Deventer) is momenteel een tentoonstelling met werk van autodidact kunstenaar IS.A. Deze als intersekse geboren persoon maakt schilderijen waarin de worsteling met gender verbeeld wordt. Tijdens de openingsavond wordt een documentaire over IS.A vertoond van Eveline van Dijck en vindt een gesprek plaats over Intersekse o.l.v. Jaap […] Lees verder »

Cabarettip – Kim Schuddeboom

Op vrijdag 2 februari 2024 wordt in Theater MIMIK (Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer) een bijzondere cabaretvoorstelling gegeven. De voorstelling begint om 20.00 uur en de entreeprijs is € 20,50. Meer informatie via de website van MIMIK . ‘Ongeschreven’ is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, een stand-up show pur sang, live, rauw […] Lees verder »

Jaarplannen & Begroting 2024 (aangepaste versie)

Download hier de Jaarplannen en Begroting 2024 (aangepaste versie) Op woensdag 8 november werden de Jaarplannen en Begroting 2024 besproken tijdens de Algemene Ledenvergadering van COC Deventer e.o.. Tijdens deze vergadering konden leden en belangstellenden meepraten over het beleid van de vereniging voor de toekomst. De vergaderstukken (Jaarplannen en begroting 2024) zijn op een aantal […] Lees verder »

Internationale Transgender Gedenkdag

Op maandag 20 november staan de drie COC-verenigingen in Overijssel (COC Twente-Achterhoek, COC Deventer & Omstreken en COC Zwolle) gezamenlijk stil bij de Internationale Transgender Gedenkdag. In café De Hip (Brink 21 in Deventer) start vanaf 19.00 uur een gezamenlijk programma en worden de namen voorgelezen van transpersonen die slachtoffer werden van transfobie. Ook is […] Lees verder »

Internationale Transgender Gedenkdag op 20 november

Op maandag 20 november staan de drie COC-verenigingen in Overijssel (COC Twente-Achterhoek, COC Deventer & Omstreken en COC Zwolle) gezamenlijk stil bij de Internationale Transgender Gedenkdag. In café De Hip (Brink 21 in Deventer) start vanaf 19.00 uur een gezamenlijk programma en worden de namen voorgelezen van transpersonen die slachtoffer werden van transfobie. Ook is […] Lees verder »

Theatertip – Alex Klaasen

Alex Klaasen is terug, zónder ponies deze keer! Alex Klaasen – No Ponies (een éénmansrevue) Na het overweldigende succes van Showponies 1, 2 en Snowponies is Alex Klaasen weer alleen. Gewoon, omdat hij daar behoefte aan heeft. Even niet dat gehinnik om hem heen, even niet constant dat paradepaardje moeten uitgangen. Nee, gewoon even tijd […] Lees verder »

Theatertip – Freaky Friday Face Off

Het wordt je als kind al aangeleerd, je oefent het je hele leven, maar het blijft één van de moeilijkste dingen om te doen: jezelf in de ander verplaatsen. Freaky Friday Face Off In Freaky Friday Face Off nemen de acteurs dit wel heel letterlijk: zij wórden de ander. De bliksem slaat in of een […] Lees verder »

Cabarettip – Kirsten van Teijn

COC-leden en bezoekers van deze website kunnen met de kortingscode ‘MIMIKXCOC‘ voor € 15,00 naar deze voorstelling, inclusief drankje na afloop! De code kan op de website worden ingevuld tijdens het bestellen van kaarten. De normale toegangsprijs is € 20,00. Kirsten van Teijn – Jaloezie is een Bitch Kirsten voelt zich een rijke bitch met […] Lees verder »

LHBTI+ Face It – Informatie & Pub Quiz

Op vrijdag 24 november is de bijeenkomst van  LHBTI+ Face It in de grote zaal van het gebouw van de Vrijmetselaars (Rijkmanstraat 10 in Deventer). Vanaf 19.30 uur kun je naar binnen en om 20.00 uur start het programma. Eerst vertelt Joep van der Schoot hoe het gaat met het verloop van de onlangs gehouden […] Lees verder »

Met korting naar MIMIK op 24 november!

COC-leden en bezoekers van deze website kunnen met de kortingscode ‘MIMIKXCOC‘ voor € 15,00 per persoon naar een voorstelling van MIMIK, inclusief drankje na afloop! De voorstelling waarvoor deze kortingscode geldt is de theatervoorstelling Orlando (24 november). De code kan op de website van MIMIK worden ingevuld tijdens het bestellen van kaarten. De normale toegangsprijs […] Lees verder »

Theatertip – Orlando

COC-leden en bezoekers van deze website kunnen met de kortingscode ‘MIMIKXCOC‘ voor € 15,00 naar deze voorstelling, inclusief drankje na afloop! De code kan op de website worden ingevuld tijdens het bestellen van kaarten. De normale toegangsprijs is € 21,00. Orlando – Toneelschuur Producties / Loek de Bakker Een nieuwe bewerking van het honderd jaar […] Lees verder »

Geslaagde werkconferentie ‘Anders Nog Iets?’

Anders Nog Iets? Sfeerimpressie door Reindert Meutstege – Foto’s: Daan Obdeijn Fotografie Op woensdag 1 november 2023 werd de werkconferentie ‘Anders Nog Iets?’ namens COC Deventer en omstreken gehouden bij De Gasfabriek in Deventer. Met deze conferentie hoopte de organisatie een flinke eerste stap te zetten om de inclusie van regenboog-ouderen in de regio Deventer en […] Lees verder »

Algemene Ledenvergadering op woensdag 8 november

Bibliotheek Centrum (Theaterzaal) – Stromarkt 18 in Deventer Woensdag 8 november vanaf 20.00 uur (inloop vanaf 19,30 uur) Voor leden en belangstellenden – Leden; denk aan de Lidmaatschapskaart! Download hier de Jaarplannen en Begroting 2024 Op woensdag 8 november worden de Jaarplannen en Begroting 2024 besproken tijdens de Algemene Ledenvergadering van COC Deventer e.o.. Ook […] Lees verder »

Queer Borrel bij DAVO

Let op: de datum van de volgende Queer Borrel wordt binnenkort bekend gemaakt Binnenkort wordt weer een Queer Borrel in Deventer georganiseerd bij Bierencafé DAVO (Sluisstraat 6). Vanaf 19.00 uur ben je welkom en de borrel gaat door tot 22.00 uur. DAVO reserveert enkele tafels en COC Deventer e.o. zorgt voor de bitterballen! Verder zijn […] Lees verder »

Eerste Ladies Lounge in 2024 op zondag 28 januari

Op 28 januari 2024 wordt weer een Ladies Lounge georganiseerd. De locatie is binnenkort bekend, maar schrijf de datum alvast in je nieuwe agenda voor 2024! Natuurlijk is deze vrouwenbijeenkomst op de zondagmiddag net als voorheen: een leuk middagcafé waarbij vrouwen gezellig kunnen (bij)kletsen. Neem je vriendinnen mee. Voor een drankje, (ont-)spanning en vermaak… Vanaf […] Lees verder »

Ladies Lounge in 2024

Op deze middag organiseren we weer een Ladies Lounge . De locatie wordt binnenkort bekend gemaakt, maar schrijf de datum alvast in je nieuwe agenda voor 2024! Natuurlijk is deze vrouwenbijeenkomst op de zondagmiddag net als voorheen: een leuk middagcafé waarbij vrouwen gezellig kunnen (bij)kletsen. Neem je vriendinnen mee. Voor een drankje, (ont-)spanning en vermaak… […] Lees verder »

Men Meet Men in december

Vrijdag 8 december is het café van Men Meet Men op de vertrouwde locatie in de kelder van de Vrijmetselaars (Rijkmanstraat 10 in Deventer).  Men Meet Men richt zich op homo- en biseksuele mannen vanaf 18 jaar; Trans-, non-binaire-, intersekse- en queermannen die zich thuis voelen bij ons zijn van harte welkom. Vanaf 20.00 uur […] Lees verder »

Men Meet Men in november

Vrijdag 10 november is het weer Men Meet Men op de vertrouwde locatie in de kelder van de Vrijmetselaars aan de Rijkmanstraat 10 te Deventer. Men Meet Men richt zich op homo- en biseksuele mannen vanaf 18 jaar; Trans-, non-binaire-, intersekse- en queermannen die zich thuis voelen bij ons zijn van harte welkom. Vanaf 20.00 […] Lees verder »

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering op 8 november

Uitnodiging ALV Jaarplannen en Begroting 2024 Hierbij nodigt het bestuur van COC Deventer & omstreken jullie uit voor de Algemene Ledenvergadering (ALV) op woensdag 8 november 2023 van 20.00 – 21.35 uur. Koffie en thee staan klaar vanaf 19.30 uur. De vergadering wordt gehouden in de Bibliotheek Centrum (Theaterzaal) – Stromarkt 18 in Deventer Met […] Lees verder »

Algemene Ledenvergadering

Op woensdag 8 november worden de Jaarplannen en Begroting 2024 besproken tijdens de Algemene Ledenvergadering van COC Deventer e.o.. Ook wordt er gestemd over leden van het bestuur. Verder kunnen leden en belangstellenden meepraten over het beleid van de vereniging voor de toekomst. Let wel; alleen leden van COC Deventer hebben stemrecht, dus denk aan […] Lees verder »

Theatertip – Raymi Sambo maakt

Jezelf zijn is makkelijk, het zijn andere mensen die dat moeilijk maken. “Het is wetenschappelijk bewezen dat je in twee seconden een intuïtief goed oordeel over iemand kunt vellen. Dus als je nu naar mij kijkt, wat zie je? Wat dacht je? In welke categorie plaats je mij: jongen, meisje, non-binair? Wat is dat eigenlijk? […] Lees verder »

Ex­po­si­tie ‘Komt een mens bij de dokter’

De reizende tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ is te zien in de centrale hal van het Deventer Ziekenhuis. Deze reizende tentoonstelling over inclusieve zorg is een initiatief van alliantie Gezondheidszorg op Maat (bestaande uit WOMEN Inc., COC Nederland en Rutgers) in samenwerking met stichting Open Mind. Deventer Ziekenhuis – centrale hal Nico Bolkensteinlaan 75 in Deventer […] Lees verder »

Filmtip – Blue ID op 23 oktober

Maandag 23 oktober om 20.00 uur MIMIK – Achter de Muren Vispoort 10 b te Deventer   Blue ID (Turkije 2022) Op 4 oktober 2012 krijgt voormalig acteur Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie. Een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestiging is gezet. Maar als de media lucht krijgen van zijn transitie, wordt zijn persoonlijk leven aan […] Lees verder »

Conferentie ‘Anders Nog Iets?’ op 1 november

Woensdag 1 november 2023 – Start 13.30 uur (inloop 13.00 uur) Locatie: De Gasfabriek – Zutphenseweg 6b – 7418 AJ Deventer Aanmelden niet meer mogelijk – Deelnemerslijst is vol Bekijk hier de folder van ‘Anders Nog Iets?’ (PDF)   Werkconferentie ‘Anders nog iets?’ van het COC Deventer e.o. wordt op 1 november 2023 gehouden met betrekking tot de […] Lees verder »

Theatertip – COCK (Theater Oostpool)

Theater Oostpool – COCK (Try-out) Een scherp en humoristisch toneelstuk over liefde, identiteit en seksualiteit. Een prikkelend drama, vol vermakelijke en hartverscheurende dialogen. Wanneer John een pauze inlast in de relatie met zijn vriend, ontmoet hij tot zijn eigen verbazing de vrouw van zijn dromen. Vol schuldgevoel en besluiteloosheid begint hij aan een provocerende zoektocht […] Lees verder »

Regenboogconvenant: € 80.000 voor Deventer

De gemeente Deventer blijft zich de komende jaren gericht inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Wethouder Rob de Geest (Inclusie) ondertekende op een bijeenkomst in Ede hierover een intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Deventer ontvangt voor de komende vier jaar € 80.000 van dit ministerie om het […] Lees verder »

Documentaire en tentoonstelling over Intersekse

In het Etty Hillesum Centrum (Roggestraat 3 te Deventer) is momenteel een tentoonstelling met werk van autodidact kunstenaar IS.A. Deze als intersekse geboren persoon maakt schilderijen waarin de worsteling met gender verbeeld wordt. Tijdens de openingsavond wordt een documentaire over IS.A vertoond van Eveline van Dijck en vindt een gesprek plaats over Intersekse o.l.v. Jaap […] Lees verder »

LHBTI+ Face It – Halloween Bingo!

Op vrijdag 27 oktober wordt door LHBTI+ Face It een Halloween Bingo georganiseerd. Kom als jezelf, als heks of welke andere uiting dan ook. Kom op tijd, er vallen weer super leuke prijzen te winnen. We spelen drie rondes; graag contant afrekenen. De eerste en tweede ronde à € 3,00 en de hoofdprijsronde à € […] Lees verder »

Ladies Lounge

Op 29 oktober wordt weer Ladies Lounge georganiseerd in de kelder van Café De Hip aan de Brink 21 in Deventer. DJ Ilja zal zorgen voor de muziek, dus er kan gedanst worden! Natuurlijk is deze vrouwenbijeenkomst op de zondagmiddag net als voorheen: een leuk middagcafé waarbij vrouwen gezellig kunnen (bij)kletsen. Neem je vriendinnen mee. […] Lees verder »

Conferentie ‘Anders Nog Iets?’

Woensdag 1 november 2023 – Start 13.30 uur (inloop 13.00 uur) Locatie: De Gasfabriek – Zutphenseweg 6b – 7418 AJ Deventer Aanmelden niet meer mogelijk – Deelnemerslijst is vol Bekijk hier de folder van ‘Anders Nog Iets?’ (PDF)   Werkconferentie ‘Anders nog iets?’ van het COC Deventer e.o. wordt op 1 november 2023 gehouden met betrekking tot de […] Lees verder »

IJssel Dykes – Zaalsport

Lijkt het je leuk om samen met andere LHBTI-vrouwen te sporten kom dan een keer een avond meedoen of neem contact op met ijsseldykes@cocdeventer.nl. De wekelijkse wandeling komt te vervallen. In plaats daarvan organiseren we een maandelijkse Winterwandeling georganiseerd en de eerstvolgende is op 17 december! Samen sporten, wandelen, maar bovenal ontspannen! De IJssel Dykes […] Lees verder »

Muzikale Kerstbingo met Miss Rose Murphy

Dragpalace Muzikale Bingo in kerstsfeer onder leiding van Miss Rose Murphy wordt gehouden op zaterdag 23 december bij Café De Herberg aan de Polstraat 62 te Deventer. Geen balletjes met nummers, maar allerlei muziekfragmenten bepalen een volle bingokaart. Lekker meezingen en ook nog eens de kans om prijzen te winnen. En dat alles in een gemoedelijke sfeer. […] Lees verder »

Coming Out Dag voor nieuwe website

Op Coming Out Dag op woensdag 11 oktober wordt de nieuwe website van COC Deventer & Omstreken gelanceerd. Dit zal plaatsvinden in parkcafé Mees op het Vogeleiland (Stationsstraat 2 te Deventer) en de activiteit wordt gehouden van 19.30 tot 22.00 uur. De website wordt gemaakt met ondersteuning van mediabedrijf Thumbs Up en momenteel werkt men […] Lees verder »

Oud-bestuurslid Harrie Prijs overleden

We hebben het trieste bericht ontvangen dat op 11 september oud-bestuurslid van COC Deventer & Omstreken (indertijd COC IJsselstreek) Harrie Prijs op 84-jarige leeftijd is overleden. Harrie was van 1977 tot 1983 actief als penningmeester bij het COC in Deventer. Daarna moest hij deze functie opgeven om belangenverstrengeling te voorkomen; Harrie was namelijk de eigenaar […] Lees verder »

Roze Wandeling – Mau van Spiegel

Maurits Theodoor van Spiegel (Deventer 1904 – Amsterdam 1980) had vanaf 1929 een dansschool op de Nieuwe Markt in Deventer. Hij woonde daar ook, samen met zijn moeder, na het overlijden van zijn vader, die vlak daarnaast een slagerij had. Mau van Spiegel was een bijzondere verschijning in Deventer. Iedereen kende hem vanwege zijn opvallend […] Lees verder »

Roze Wandeling 19 Noorderbergstraat – Dansschool van Spiegel

Een opvallende verschijning Steek het Muggeplein schuin over en ga rechts de Noordenbergstraat in. Loop deze bijna tot het einde door.     Op de locatie waar de achterzijde van MIMIK (nieuwe theater & Filmhuis) is gesitueerd was van 1929 tot de gedwongen sluiting in 1941 de dansschool van Maurits Theodoor van Spiegel gevestigd. Van […] Lees verder »

Roze Wandeling 20 Nieuwe Markt 39 – Deventer Bookshop

Nederlands langstzittende seksshopbaas Loop de Nieuwe Markt verder door, steek over en ga rechts de Vispoortstraat in richting Welle en rivier de IJssel.     De naam Deventer Bookshop stamt uit de jaren zeventig, toen in de zaak ook ‘keurige’ bladen als Libelle en Panorama te verkrijgen waren. Net als de legendarische seksbladen Tuk en […] Lees verder »

Roze Wandeling 21 Welle Vestingstoren – ´Guys and Dolls´ en ´Tower´

Gaycafé´s aan de IJssel Loop verder richting Welle, ga daar naar links en blijf aan de bebouwde kant. Stop bij de ronde vestingstoren.     Vroeger zat hier bovenin met een dakterras hotel-restaurant Bellevue. Later zat hier een café dat bij een homopubliek in trek was; het bestond onder diverse namen zoals ‘Guys and Dolls’, […] Lees verder »

Roze Wandeling 22 – Grote Kerkhof

Roze Zaterdagen in Deventer Loop verder de Welle door en sla de eerste straat linksaf. Dit is de Duimpoort. U komt nu op het Grote Kerkhof. Hier was het grote podium voor de manifestatie voor de eerste Roze Zaterdag in Deventer (1997). Onder de artiesten waren Anneke Grönloh en Ruth Jacott. Deze Roze Zaterdag viel […] Lees verder »

Roze Wandeling – Deventer Samenlevingsbevestiging

Deventer zet eerste stap richting ‘homohuwelijk’ In 1991 werd in het Stadhuis van Deventer de eerste samenlevingsbevestiging in Nederland – en eigenlijk in de wereld (!) – tussen twee mensen van hetzelfde geslacht gesloten. Dit was de voorloper van het geregistreerde partnerschap en later het zogenaamde ‘homohuwelijk’. Dit betrof de dames Janna en Pauly. Een […] Lees verder »

Roze Wandeling 23 – Stadhuis en Landshuis

Het bestuurlijke centrum van de Roze Hanzestad Loop het Grote Kerkhof verder door en blijf aan de rechterzijde. Stop bij het grote gebouw net voorbij de Polstraat. Dit is het Stadhuis. Stadhuis Het Stadhuis (het witte pand met de pilaren) vormt nu één geheel met het naastgelegen Landshuis en het nieuwe Stadskantoor. Voorheen was dit […] Lees verder »

Roze Wandeling 24 – Verzetsmonument

COC neemt deel aan jaarlijkse Dodenherdenking Loop iets verder en aan de zijkant van de Lebuïnuskerk ziet u het Verzetsmonument, tegenover de ingang van het huidige stadskantoor.   Vanaf 1980 neemt het COC officieel deel aan de jaarlijkse dodenherdenking en legt dan een krans. Oorsprong van deze deelname is de intentie om in 1980 een […] Lees verder »

Roze Wandeling – Roze Driehoek

Van vervolgingslabel tot geuzenteken De roze driehoek was oorspronkelijk één van de merktekens in Duitse concentratiekampen en werd gebruikt als herkenningsteken voor de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de jaren zeventig werd de roze driehoek een geuzenteken voor de homobeweging in hun strijd voor acceptatie en gelijke rechten. In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog was er geen enkele aandacht […] Lees verder »

Roze Wandeling – Wethouder Bernard Duimel

Openlijk homoseksuele loco-burgemeester De openlijk homoseksuele Bernard Duimel begon als wethouder in 1974 en stopte in 1988 als locoburgemeester. Daarna werd hij voorzitter van de VVV. Hij was opgeleid als sociaal-cultureel werker en kwam als raadslid voor de PvdA in de politiek terecht. Ook zijn bij hem wel eens ruiten ingegooid, maar hij laat in […] Lees verder »

Roze Wandeling – 25 Grote Poot en Kleine Poot

Selfiemoment Loop het Grote Kerkhof uit tot het kruispunt. Aan de rechterkant is de Grote Poot en links daarvan (achter de kerk) ligt de Kleine Poot.   Voor de mannen is er nu gelegenheid om een roze selfie te maken bij de straatnaamborden Grote Poot en Kleine Poot (de keuze is aan u). Over deze […] Lees verder »

Roze Wandeling 26 Grote Overstraat 24 – Seksshop ´Ero Visie´

Filmzaaltje met Sauna Loop verder de Grote Poot door en een klein stukje Korte Assenstraat. Ga links de Vleeshouwerstraat in en daarna weer linksaf in de Kleine Overstraat. Dan de eerste straat rechts (dit is de Treurnietsgang) en sla aan het einde daarvan weer rechtsaf. U bent nu in de Grote Overstraat. Loop richting Brink […] Lees verder »

Roze Wandeling – Het COC in ‘De Bokking’ (1974-1983)

Activiteiten aan de Bokkingshang In het COC-pand aan de Bokkingshang werden voor het eerst activiteiten voor ‘homofiele’ vrouwen georganiseerd; het woord lesbisch werd nog niet gebruikt. Daarnaast werd het werkgroepenberaad ingesteld (wat nog steeds bestaat) om naast de goedlopende avonden in De Bokking ook voorlichting en andere activiteiten te gaan organiseren. In 1976 werden de […] Lees verder »

Roze Wandeling 05 Assenstraat 151 – De Blauwe Steen

COC in de jaren 1984 – 2005 Loop nu dezelfde route terug, de Zandpoort weer in, en ga dan de eerste straat in links, de Boterstraat. Loop aan het einde rechtdoor de Assenstraat in, tot het eerste pand rechts, bij de deur naast de brievenbussen van 143 t/m 147. Dit was indertijd de ingang van […] Lees verder »

Roze Wandeling 04 Bokkingshang 19 – Trefcentrum ‘De Bokking’

Het COC in de jaren 1974-1983 Ga terug naar de Brink via de Rijkmanstraat en sla linksaf. Dit is de Zandpoort. Loop verder richting IJssel en ga links om de hoek bij het Indiaas restaurant. U loopt nu de Bokkingshang in (met de bekende dames). Stop bij nummer 19.   Na het gebruik van het […] Lees verder »

Inleiding op de Roze Wandeling Deventer

  Het ontstaan van het COC in Deventer Ga naar het begin van de Roze Wandeling. De oorsprong van het latere COC ligt bij de in 1946 in Amsterdam opgericht Shakespeare Club. Deze kreeg in 1949 de naam C.O.C. (toen nog met puntjes) oftewel het Cultuur- en Ontspanning Centrum. Want in het naoorlogse Nederland was homoseksualiteit […] Lees verder »

Roze Wandeling 03 Rijkmanstraat 10 – Vrijmetselaarsloge

Keldercafé voor Mannen Ga terug naar de Brink en loop richting de IJssel (u ziet de brug). Loop verder tot de eerste straat links en ga daar de Rijkmanstraat in. Stop bij nummer 10. Links aan de zijkant van de loge zit een trap naar beneden. Sinds 2017 zijn in het kelderbarretje de maandelijkse Men […] Lees verder »

Roze Wandeling 02 Menstraat 2 – Club 30-2

Eerste COC-locatie om ‘homofiel’ te kunnen dansen Loop nu richting de Waag en blijf aan de linkerzijde van het plein. Ga net voor pand Brink 30 de Menstraat in. Stop bij nummer 2.   Vanaf 1972 kon de Werkgroep Stedendriehoek (wat later het COC in Deventer zou worden) op de begane grond (ingang Mensstraat 2) […] Lees verder »

Roze Wandeling Deventer – Plattegrond

  Locaties met nummer: 01 Brink en Wilhelminafontein Over Sodomieten en een ondergronds toilet 02 Menstraat 2 – Locatie Club 30-2 ‘Homofiel dansen’ in eerste pand COC 03 Rijkmanstraat 10 – Vrijmetselaarsloge Keldercafé voor Mannen 04 Bokkingshang 19 – Trefcentrum de Bokking Periode 1974 – 1983 05 Assenstraat 151 – De Blauwe Steen COC in […] Lees verder »

Roze Wandeling 01 – Brink en Wilhelminafontein

Over Sodomieten en een ondergronds toilet Ga naar de Wilhelminafontein op de Brink. Dit is het startpunt van deze wandeling. Nummers komen overeen met de plattegrond Het Brink is het hart van de stad Deventer en hier bevond zich ook het Gerechtshof (pand Brink 12). Hier werden na veroordeling de opgelegde straffen ten uitvoering gebracht. Op […] Lees verder »

Zedenzaak rond Mau van Spiegel (1931)

Dansleraar en ontwerper van decors, Mau van Spiegel (1904 Deventer- 1980 Amsterdam) werd in 1931 in de ondergrondse toiletten onder de Wilhelminafontein op heterdaad betrapt door een politieagent. Hij had in Deventer een dansschool en speelde van jongs af aan al in de Deventer Joodse Toneelvereniging. Iedereen in Deventer wist dat hij homo was. Hier […] Lees verder »

Sodomieten

In het Deventer stadsrecht van 1642 stond op verkrachting, bloedschande en sodomie de doodstraf. Van één sodomiet is bekend dat deze in 1781 is veroordeeld tot verbanning uit de provincie Groningen: Rudolphus, een in die stad woonmachtige nazaat uit de Deventer muntmeesters- en drukkersfamilie Marinus. Weer een ander familielid had later drukkerij de Lange. Een […] Lees verder »

Voetbal IJssel Dykes – Oude traditie herleeft!!

Voetbal IJssel Dykes – Oude traditie herleeft!! In de jaren ’80 was het traditie om binnen COC Deventer e.o. (toen nog IJsselstreek) het activiteitenjaar af te sluiten met een jaarlijks partijtje voetbal tussen de vrouwen en de mannen. Het leek de IJssel Dykes wel een leuk idee om in 2019 deze traditie binnen hun Zomerprogramma […] Lees verder »

Contact

Postbus 329
7400 AH Deventer

E info@cocdeventer.nl

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

cocdeventer.nl
© 2023 COC Deventer e.o. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.

Toegangelijkheid